Alog: Unemployed

Alog
Unemployed
Rune Grammofon, RCD2116

Av: Sven Rånlund

Alog är den norska duon Dag-Are Haugan och Espen Sommer Eide och Unemployed är deras femte skiva på bolaget Rune Grammofon. Det är fakta. Det är också helt sant att Alog gör mycket lite för att återupprepa sig, även om det löper en lång tråd av egensinnig musikalitet från debuten Red Shift Swing från 1999 till Unemployed. Elektroakustiskt per definition, studio och fältinspelningar, lekfullt, vidöppet, skärpt. Det finns också en osäkerhetsfaktor som pyr, särskilt på den nya skivan med en ofta enkel, taktfast rytm som grundcement för de 14 låtarna. Inspelningar som Alog gjort på turnéer letar sig in i mixen med fragment av röster och instrument. Ibland får jag känslan av att lyssna på varm stenkaka. En folklig flöjt eller fiol, en tramporgelton. En kvinna sjunger en fäbodsång, ljudbehandlad som sprungen ur ömma kojuvrer. Jenny Hval gästsjunger på en mysteriös vaggvisa, röstkonstnären Jaap Blonk knådas in i en primitiv dansrytm. Baklänges, framlänges, psykedeliskt, hemvävt, perkussivt, drånande, vokalt, maskinellt. Ni hör, det är mycket på gång. Alogs starkaste uttryck hittills.

Kommentarer

grym platta!

grym platta!

Soundofmusic söker webmaster

Drupalkunnig sökes till Soundofmusic. Vi trivs bra med vårt utseende, men det finns alltid saker att utveckla och förbättra. Vi behöver en webmaster som kan hjälpa oss mot en ytterst liten penning. Maila till red@soundofmusic.nu.

Jazz är farligt

1976
Spellista. Jazzen trevar. Slick fusion och rock rör om. Frijazzen i USA grupperar om och söker sig till europeiska bolag. Lyssna på Frank Lowe, Brand X, Leo Smith, Jaco och andra. Lyssna!

Powerdove på Koloniturné

powerdove