Jono El Grande_The Choko King

Jono El Grande
The Choko King
Rune Grammofon, RACD 107

Av: Sven Rånlund

Jono El Grande, eller Jon Andreas Håtun som han heter i passet, är en excentriker på den annars ganska begripliga etiketten Rune Grammofon. Hans musik, med rötterna i det proggrockiga 70-talet, spretar som en adhd-diagnos, arrangemangen är sjukt späckade av infall, taktbyten, solon. The Choko King samlar låtar och fragment från 1995-2008, mestadels tidigare outgivet material. Här finns dada-blinkningar till Zappa/Zamla/Magma/Faust, komplexa arrangemang för stor ensemble, skärvor till kompositioner med konstmusikaliska anspråk, strängt definierade fragment på tackiga Kawaisynthen FS610, primitiva mixningar på minidisk, ettriga miniatyrer med smak av klåda, många kortare än en minut. ”Does humour belong in music?”, frågade farbror Zappa, och lika retorisk är hans norske arvtagare. Musik får vara kul, även gärna egensinnig. The Choko King är en utomordentlig entré till Jono El Grandes musikvärld, en av Nordens mest grandiosa.

Läs mer om:

Soundofmusic söker webmaster

Drupalkunnig sökes till Soundofmusic. Vi trivs bra med vårt utseende, men det finns alltid saker att utveckla och förbättra. Vi behöver en webmaster som kan hjälpa oss mot en ytterst liten penning. Maila till red@soundofmusic.nu.

Jazz är farligt

1976
Spellista. Jazzen trevar. Slick fusion och rock rör om. Frijazzen i USA grupperar om och söker sig till europeiska bolag. Lyssna på Frank Lowe, Brand X, Leo Smith, Jaco och andra. Lyssna!

Powerdove på Koloniturné

powerdove