2009 : Magda Mayas

2009 : Magda Mayas

Magda Mayas

2009 : Magda Mayas

Publicerad: fre, 2009-12-18 01:04

Året började med två månaders resa och turné genom Australien och USA. Jag fick helt nya intryck av människor och musik. Under året har jag uppträtt med många musiker och i nya konstellationer: Duon med Christine Sehnaoui är naturligtvis den intimaste och mest organiska erfarenheten jag haft; men också kvintetten med henne, Andy Moor och Tony Buck var speciell.

Det som var särskilt viktigt för mig var min första solo-CD, som kommer snart, det var en utmanande och spännande process.

Under hela året har jag arbetat i Berlin som kurator och i en musikskola, som jag har drivit i tre år tillsammans med några vänner. Det fina med den är att vi i år har gett möjlighet till barn, som inte har några ekonomiska möjligheter att lära sig ett instrument, att få tillgång för första gången till musik.

Under året har jag kuraterat fyra minifestivaler på Ausland i Berlin tillsammans med Clare Cooper - det är ju mycket tacksamt, för jag har lärt känna många musiker och hört underbara konserter - men det tog också mycket mer tid och energi i anspråk än jag hade trott.

Och sedan ett tag tillbaka har jag olika skäl velat upptäcka nya instrument - framför allt skulle jag vilja utvidga mitt klaverspel stilistiskt och klangligt. Det började med auktioner på E-bay på billiga italienska keyboards från 60-talet, fortsatte med olika orglar och slutligen köpte jag en clavinet. Nästan hela sommaren satt jag i Berlin och övade clavinet, ett instrument som jag själv bara kände till från Stevie-Wonder-tiden. För mig låter det som en blandning av gitarr elbas och keyboard. Jag öppnade instrumentet, spelade på strängarna, preparerade och stämde om dem.. och det öppnade uppenbarade en helt ny klangvärld mellan noise och rock och så kallad fri improvisation och utvidgade det jag hittills hållit på med på mitt innenklavier.

Under september och oktober reste jag runt i Europa med Tony Buck för att göra reklam för vår duo-CD, som kom i år. Vi åkte med bil och jag hade min clavinet med - och just därför kunde vi spela på alla möjliga barer och pubar förutom gallerier och klubbar.

Och så har jag hört musik som är ny för mig, och har framför allt upptäckt blues. Det är i mina öron antagligen den rikaste och mest expressiva och magiska musik som jag hört på länge: Son House, Odetta, Charlie Patton…

Nu ska jag packa väskan och gläder mig åt att börja det nya året med konserter i San Francisco.

Magda Mayas

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry