2010: Joel Grip

2010: Joel Grip

2010: Joel Grip

Publicerad: lör, 2010-12-18 00:13

Infall, utfall

En vinterfågel på rue Polonceau i Paris. Eller jag vet inte, det kanske var en cykel. Hur som helst, den gnisslade som på sommaren.
Det väller in snö i vardagen, mopeder välter. 11 centimeter på en dag. Över 20 år sedan sist. Dagen efter smattrar plåttaken av smältvatten, det blev vår, luktar hundskit, solen skiner.

Musikhösten råder inga bot på lidandet. Den inövade likgiltigheten manifesteras som vore den en viljestark frihetsrörelse på språng ifrån samhällets bojor. Men din fotboja är din egna gjutna fot. Den springer ingenstans, din förlorade vilja. Det hörs i inandningen innan du blåser i din lur. Ditt eget oroliga hav. Flera öppna spjäll utåt än inåt. En bekant inövad hälsningsfras.

Den så kallade experimentella musiken är inte heller ursäktad. Här håller vi lika hårt varandra i händerna och sjunger glömskt. Vi känner igen oss. Här gör vi oss tryggt medvetna om ett utvalt problem i taget. Pajkastning och personliga påhopp. Facebooks gillande kommentarer. Men grundproblemet hörs inte. Din egen musik, din egna vilja. Konfrontationen med andra viljor. De naturliga mötesplatserna. Engagemanget och ifrågasättandet av självklarheter. Var får man höra systemkritisk musik, den som undrar över hur ens egen ljudbild påverkar kollektivets? Vem är en musiker? Alla vill inte flytta till Berlin. Alla duktiga försök, förblir just kopior av försök utan utfall. Ett greppande efter stafettpinnen, vem leder turnén?

Himlen blir gul. Måsarna flyger kaotiskt över skorstenar. En kråka i förbjudet luftrum. Lyssnar. Hörs.

Joel Grip
Paris, 13 december 2010.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry