2010: Johannes Bergmark

2010: Johannes Bergmark

``

2010: Johannes Bergmark

Publicerad: lör, 2010-12-18 12:39

Sunn O))) införde akustisk massage på Fylkingen!

Dylan Nyoukis, med råhet och humor, fördomsfritt användande av röst, objekt och kontaktmikar.

Benjamin Thigpen på Fylkingen, “dense, noisy, violent, gut-level, insistent, obsessive” säger han.

Mubil, den elektroakustiska skåpbilen med Tippi Tillvind och Luc Kerléo turnerade under utveckling i möte med bl.a. Anders Dahl, Stefan Östersjö, Mattias Rodrick, Jacob Riis, Leif Holmstrand, Amit Sen, Martin Küchen och Gunnel Pettersson.

Norbergfestival: jag var med i Syntjuntans workshop. GEIGER Allstars visade kollektiv blygsamhet bakom Åke Parmerud. Jaseem Hindi och Jacob Riis var ett lyckat samarbete av låg- och högelektronik. YouHero var härligt noise med lekfullt interface. Fylkingens paket ypperligt.

Butohkonstnären Su-En bjöd mig till öppet hus. Både koreografier och musik hade olika materia som utgångspunkt.

Tonspråksseminarier om estetiska läroprocesser. Att inspirera barn är ett förnyat engagemang.
På Skanu Mezs i Riga: ståuppnoisaren Sudden Infant och slagverkare med “elektronisk” estetik Alexander Babel.

JoHaHa (med Fredrik Hagstedt och Tomas Halling) i Kinna och Göteborg satte myror i folk med ljudpoesi, sketcher och improviserad musik.

Handens Kulturcentrum: Tippi Tillvinds Cubicle: kub med färg- och ljudprojektioner, henne själv inuti. En övning i uthålllighet och en förbryllande akusmatisk upplevelse.

Greg Malcolm på Landet: råhet och uppfinningsrikedom i mycket individuellt trakterande av tre preparerade och ombyggda gitarrer samtidigt.

Sound of Stockholm: Mats Lindströms imponerande solo med lysrör. Trion Mural en halv besvikelse: fjord-impro, där det oförsonliga i genren sandpapprats bort, för en popinfluerad generation. Klangrikedomen använder de till enbart njutbar musik, att göra skivor av. På Fylkingen föll mig Magnus Bunnskogs Stycke för vinylspelare, röst och frigolit i smaken.
Adachi Tomomi, en tvillingsjäl, gjorde ett inhopp på Fylkingen med uppfinningar och hemmagjord elektronik.

Jag fick pröva futuristiska instrument som Pietro Verardo rekonstruerat. En låda, en tratt, ett skinnmembran med en sträng, en vev som drar ett hjul, en spak som spänner strängen, en korsning av bengaliska baul-instrument (var de bekanta för Russolo?) och en vevlira! Fabio Cifariello Ciardis stycken för dessa Intonarumori och KammarensembleN var kanske årets avgörande ögonblick! Om jag skulle skriva musik, kunde det vara så här, kanske jag börjar skriva noter för första gången på 28 år! Jag känner musiker jag kunde tänka mig att samarbeta med, med ödmjukhet: trots medlemskap i FST har jag ingen musikhögskolebakgrund.

Fylkingens Ljusfest och en duo med fenomenala Katt Hernandez! Johan Lindvall och David Bremer gav rå frisk noise. Sen hördes en hälsning till Åke Hodell genom Dödens Duvor, blott ett ögonblick lång!

Johannes Bergmark

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry