2011: Gustav Nygren

2011: Gustav Nygren

New Rose live 2011. Bild: Per Sundell.

2011: Gustav Nygren

Publicerad: mån, 2011-12-12 14:51

2011, ännu ett år av tillbakablickande musik? När jag ser tillbaka på de konserter jag har varit på under året slås jag av att de flesta har representerat något som redan är utfört och färdigt, likt iscensättandet av en teaterpjäs. Pere Ubu, John Cale, Arto Lindsay och i viss mån även Swans gjorde det. De måste förhålla sig till att materialet de spelar har levt ett eget liv, ett liv lika långt hos publiken som hos dem själva. Befriande då att kliva in i den fria improvisationen, med hjälp av till exempel Evan Parker. Hans solosaxofonkonsert i Stockholm var årets musikaliska höjdpunkt för mig. Ingen aning om det var bättre eller sämre än någon annan gång jag hört honom, men det är inte poängen. Det var här och nu och där och då och tiden fanns inte.

Andra konsertupplevelser under året: Nisennenmondai, Battles, Jutta Koether med Kim Gordon och med Tony Conrad på Moderna Museet, Happiness, My Brother the Wind, Into the Woods, Master Musicians of …

2011 har jag också sett mig själv i spelningar med New Rose, Jade Gold Silver, Barsebäck, Mackaper, Gul Amiral med Christine Ödlund och saxofoninhopp i Lo-Fi-Fnk. Hyllningskonserten till Bo Hansson på Gyllene Cirkeln där jag också blåste i saxofonen - på tal om tillbakablick. Kan jag någonting om den musiken? Knappast lika bra som publiken på plats.

Hösten 2011 släppte New Rose skivan Tracklist Within. Vi följer upp den nästa år, 2012, då Canary Juice av Borås Energi fyller 20 år. På tal om tillbakablick.

Peace
Puss
//g

Gustav Nygren, musiker, i bland annat New Rose.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry