2011: Ida Lundén

2011: Ida Lundén

Bild: Philip Stearns.

2011: Ida Lundén

Publicerad: tors, 2011-12-15 09:01

Jag inledde 2011, uppsminkad till Annika Jankell, med att spela i TV4:s morgontv med Erik Jeor. Eftersom jag ser så inåtvänd ut när jag spelar syntes det inte i tv. Men som alltid roligt att som omväxling spela orgel och synt och att uppfylla någon annans önskningar.

Annars har jag uppfyllt många av mina egna önskningar detta år. Som en av Sveriges Radio P2:s residenstonsättare har jag begravt mig i en källare i Radiohuset omgiven av mystiska brassmikrofoner från Barcus Berry som legat oöppnade sedan 1960-talet i väntan på mig och en utrangerad flygel från P4 Radio Stockholm. Resultatet kan höras på P2 och Södra teatern den 14 januari.

Lyssnandet på andra har mest skett i anslutning till att jag själv har spelat, det hoppas jag att det blir ändring på under 2012.

Inspirerande var det ändå att lyssna på Nic Collins föredragskonst på Fylkingen, Håvard Skasets elgitarrsolo på Cafe Oto, Vinyl terror and Horror på Kägelbanan, C Spencer Yehs fiol i Brooklyn och the Schematics på Café Klaver. Inspirerande har det också som alltid varit att lyssna på och samtala om kursdeltagarnas musik på EMS grundkurs. Vid dessa tillfällen känner jag att jag arbetar i en levande genre!

Mest beklämmande har varit att besöka satsningen på nutida musik på vackra Nybrokajen 11/Musikaliska. Hur de tänkte när de hittade på biljettpriserna till den serien övergår mitt förstånd - 2400 kr för åtta konserter med nutida kammarmusik? Gissar ni på fullsatt, gissar ni fel. Dessutom dålig planering med en ambitiös Gerard Grisey-konsert samtidigt som öppningskonserten på Stockholms konserthus tonsättarfestival.

Efter ett år med Spotify känner jag mig taggad på att börja lyssna på CD-skivor igen. Under hösten har min man suttit och jobbat och samtidigt lyssnat på nutida musik på CD. Varje gång jag har gått förbi hans rum har det låtit bra och intressant och jag har insett hur mycket jag saknar att gå på konserter och höra bra nyskriven kammarmusik framförd av de bästa musikerna. Det kanske är dags att investera i ett par riktiga högtalare till vardagsrummet och byta ut mina grovsoprumsfynd? (Om det nu är fynd, de senaste stod det Sonab och Carlsson på och mitt hjärta började slå lite snabbare men det visade sig efter ett besök på webbsidan Carlssonplanet vara falska Carlsson. Tillverkade av en oseriös firma i Norrköping som köpt varumärkena Sonab och Carlsson och satt dem på billig import från Korea.)

Några köptips?

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry