2011: Palle Dahlstedt

2011: Palle Dahlstedt

2011: Palle Dahlstedt

Publicerad: tors, 2011-12-15 13:58

Min utgångspunkt är att jag inte får något gjort. Ibland sätter jag mig ner och inventerar det gångna året, för mig själv. Då känns det lite bättre. Men livet delas inte in i år. Möjligtvis i spår, och ofta för många. Japanspåret, forskningsspåret, instrumentmakarspåret, syntes, pianism, improvisation, kulturråd, uppfinningar, programmering, undervisning, konserterande.

Men spåren i år kan sammanfattas i två: möten med människor, möten med instrument.

I Berkeley höll vi en workshop med nya teknologier för ensembleimprovisation, och fick underbara ögonblick med Gino Robair, Tim Perkis, Kjell Nordesson, David Wessel och flera andra. Så bra att vi åker tillbaka och gör en skiva av det nästa år.

I Göteborg möttes hela familjen av nya elektroakustiska improvisationsinstrument, med mig, Olof Wendel och Per Anders Nilsson på scen.

I Kyoto mötte min elektronmusik traditionella dansare och musiker på den gamla vackra noh-teatern Oe. I samma stad, på en annan resa, möttes jag och underbare Peter Golightly i en dansteater-performance.

På Nefertiti möttes improvisatörer kring Per Anders Nilssons avhandling. I sam- och motspel med Mats Gustafsson, John Tilbury, Sten Sandell och flera andra vidgades rummet för det möjliga, för mitt möjliga.

På Kulturrådet möter jag nya människor och ny musik och lär mig väldigt mycket. På 3:e Våningen i Göteborg möter den elektroniska musiken en ny publik. Och nästan varje dag möter jag studenter och doktorander som berikar mitt liv så mycket. I vår nya kompositionsutbildning möts tonsättare, ljudkonstnärer och elektroniker i en bubblande kittel av nya ljud.

I min forskning kring improvisationsinstrument har jag lyckats förena pianismen med elektroniken, och reducera elektronisk improvisation till femtioöringselektroder på en blyertsteckning. Jag har mött Tom Bugs kluriga, oftast blå, musikmaskiner, och många andra verktyg som spänner upp farbara rum av möjligheter.

Och, äntligen: jag har börjat spela i den stad där jag bor.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry