2013 : Fredric Bergström

2013 : Fredric Bergström

Fredric Bergström framför John Cages 4"33 under GEIGERs Nov~Fest 2012.

2013 : Fredric Bergström

Publicerad: tors, 2013-12-19 00:37

Ljudåret 2012 var i Drånens år. När ekot av ”24h party Drone” hade tynat ut från november 2012 var det total tystnad som gällde inför 2013 för min del. Ingen mer musik skall vare sig spelas eller lyssnas på under 2013. Allt är sagt. Alla frekvenser är redan uppmålade på den galaktiska ljudtavlan. Äntligen ingenting! John Cage kom i min famn! Trodde jag.

Trots mina intentioner lyckades ett och annat oljud tränga genom mitt pannben även under 2013.

2013 blev, så här i retrospektiv, ett slags nostalgins år. På väg till jobbet har den senaste samlingsplattan från Kraftwerk spelats åtskilliga gånger tillsammans med en av vår tids bästa skivor ”There are no more four seasons” (Kentros/Peterson), en gammal favoritplatta Deep Cuts med The Knife, Samtliga plattor av Depeche Mode och Nitzer Ebb m. fl. i lurarna. Och när min före detta arbetsgivare beslutat sig för att lägga ner vårt kontor i maj byttes musiken i lurarna ut mot MoHa´s ”Meiningslaust Oppgulp” istället. Tystnaden var väck och samtliga frekvenser syntes åter på ljudhimlen!

Jag har inte varit en speciellt duktig konsertbesökare under 2013 men för att nämna några få minnesvärda akter som uppstått i rummet under året:

The peärls before swïne experience, svensk kammarmusikensemble framför i februari levande musik till filmer under Göteborgs filmfestival . Utav en av de fyra låtskrivarna var det den helt geniale musikern/programmeraren Fredrik Olofsson´s audiovisuella verk ”RedO” som fastnade på nät-, trumhinnan. Röda animationer som projicerades på väggen ger musikerna instruktioner att spela efter. En skön visuell upplevelse till 4 dundersköna ultratydliga kammarmusiker. Vad än FredrikO tar i blir det så jävla bäst. Kolla in honom!

Tom Bugs, modulsynthtillverkare och det Göteborgska rundgångsundret Henrik Rylander delade studio i november för en av Geigers beryktade sessioner. Bugs blippande beat från handbyggda modulsyntar kommenterades i andra halvan av sessionen av Henriks starka dråner skapad av en rundgångkopplad mixer. Så fantastiskt bra ställ. Senare på kvällen uppstod dessutom en helt magisk 3-4 timmars kollektiv fylle-krautrock-improvisation med flera av oss i publiken som ambulerande musiker. Tyvärr var sändningslampan släkt.

Året kan dock inte sluta bättre än att det i december firades att vår världs absolut största frekvensvrängare tillika EAM-geni Åke Parmerud firar hela 35 år som artist genom en helaftonskonsert på Atalante i Göteborg med sina vänner. iPadbestyckad stod Åke på scen och dirigerade musikens minsta beståndsdelar genom rök och rum på högsta tänkbara volym. Han framför i princip alla sina kompositioner, hela eller i mindre delar och inte en själ kan sitta still när han röjer så på scen. Jag kan dö nu.

Under 2014 kommer jag lova att gå på fler konserter men även att se till att synas själv i en större omfattning än under 2013. Jag söker ständigt nya rum att sprida mina drånande ljud i. Se upp!

Ett lyckligt åter Ljudande 2014 önskar jag er Alla.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry