2013 : Per Gärdin

2013 : Per Gärdin

Per Gärdin.

2013 : Per Gärdin

Publicerad: tors, 2013-12-19 16:14

Året började musikaliskt utan min aktiva medverkan med en FRIM-fest på Fylkingen med Nude on Sand och Dieb13 med Jörgen Adolfsson som "förband". Jag gick nog dit i första hand för att höra Jörgen som hörs ute alldeles för sällan numera.

Själv medverkade jag under året i jam på bl a Fylkingen och några andra ställen, men året blev sparsmakat – som vanligt får man väl säga – på spelningar i närmiljö.

Besvikelse: Tyvärr blev inte Spanien besökt i år. Jag hade tänkt spela några konserter där med vännerna Tsukiko Amakawa (piano) och Javier Carmona (slagverk) men det blev inget av det den här gången. Den ekonomiska situationen i Spanien har gjort det väldigt svårt att få till något där. Arbetslösheten är rekordhög och betalt till musiker är inte att tänka på. Hurta Cordel-festivalen i Madrid t ex som vi spelade på förra året har nu lagts ned i brist på pengar.

En Tysklandsresa till Peritz, Sachsen blev det i alla fall, och den lilla lilla festivalen Improhazard belägen i en glas- och porslinsfabrik, där jag spelade tillsammans med bl a Simone Weissenfels och Todd Capp. Trevliga människor, god mat och god stämning.

Det blev även en veckoturné i Portugal med bl a medlemmarna i RED trio, spelade konserter i Coimbra och Lissabon – även en kyrkokonsert som spelades in – och en studioinspelning som oktett. Vi får se vad som blir av detta.

Största Portugalbesvikelsen: Coimbrakonserten på Salão Brazil besöktes av två betalandes. Positiva överraskningen: fullpackat och bra stämning på ZDB i Lissabon två dagar senare. Bra spel kändes det dock som på bägge konserterna, fast det var ganska olika upplägg. Portugalvistelsen ledde även till en mer ingående bekantskap med skivbolaget Clean Feed än tidigare. Bland favoriterna bl a "Paradoxical Frog Union" med Kris Davis, Ingrid Laubrock och Tyshawn Sorey och "Grann musik (neighbour music)" med Sten Sandell/Mattias Ståhl. En liten omväg via Portugal för en helsvensk duo man missat tidigare.

Några andra nyheter i högtalarna: Cüneyt Sepetci: ”Bahriye ciftetelli” (klarinettist från Turkiet); Kayhan Kalhor/Erdal Erzincan: "Kula kulluk yakisir mi"

Några återbesök på cd och vinyl: Cecil Taylor: "The Willisau concert", Muhammad Qadri Dalal: "Maqamat insolites", Rüdiger Carl: "King alcohol", Jimmy Lyons: "The box set", Warne Marsh: "Jazz of two cities", Deep Listening Band: "The ready made boomerang".

Kul och även överraskande att få två positiva recensioner av "loos" i Orkesterjournalen respektive All About Jazz, trots att det nu är mer än 18 månader sedan den gavs ut. Soundofmusic var ju betydligt mer alert i det fallet.

Att kämpa för 2013 (och fortsättningsvis):
Bevarandet av Sveriges Radios grammofonarkiv och Musik- och teaterbiblioteket

Per Gärdin

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry