2013 : Ida Lundén

2013 : Ida Lundén

2013 : Ida Lundén

Publicerad: tis, 2013-12-17 16:44

Detta var året då jag började lyssna på musik hemma igen. Efter att allt sedan mitt första stereoinköp 1990 ha lyssnat på musik genom diverse loppis- och soprumsfynd, inhandlade jag i början av maj två par Carlsson OA 5 typ II på Blocket. (Den förste ägaren var en orgelälskande man i Västerås som gjorde sig av med högtalarna eftersom han inte tyckte att de klarade av Max Regers 16-fotsbasar tillräckligt bra). Planen är att de ska renoveras, men de låter ändå fantastiskt i mina hifi-otränade öron.

För mitt eget musicerande och komponerande har det varit ett intensivt år med fyra uruppföranden, en japansk premiär i Tokyo, amerikansk syntjunteturné mm.

Det som stannat kvar mest i minnet är:
Renee Chemets vackra vibrato i Because och Hanna Dahlkvists artisteri
http://open.spotify.com/track/2Ojc1G02w8YwBlOyqaSLyW
Efficienza, Jannes skivor i Skara och Pär Thörns fantasi
Woodlands patterns bookstore i Milwaukee
Lou Malozzis bjudskorpor och Syntjuntans konsert på Experimental Sound Studio i Chicago
Rei Nakamuras inspirerande pianospel i bl a Luc Ferraris Und so weiter i Tokyo
Sofia Jernbergs uppenbarelse i Sciarrinos Lohengrin
Glädjen i att få höra Carola Bauckholz musik live för första gången i Sverige
Circadia på Fylkingens 80-årsjubileum

Tacksamheten över att det finns musiker som har förmågan att förvandla mina noterade tankar och idéer till fantastisk musik. En radiokör och en radioorkester.

Men också ilskan över den allt mer utbredda projektosen och valfrihetsreformer som gör att mer ansvar läggs på individer i stället för på kollektivet. Klyftorna som växer i samhället mellan de som har och de som inte har. Häpnaden inför de låga årsinkomster som de bästa av de bästa musiker och tonsättare som vi har i Sverige visar upp. Årsinkomster som sannerligen inte räcker till att betala ett hunddagis men som tack vare de stipendier som vi fortfarande har i Sverige kanske i alla fall räcker till nya strängar till gitarren. Så att det blir mer musik. Trots allt, även 2014.

Ida Lundén

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry