2013 : Joachim Nordwall

2013 : Joachim Nordwall

Joachim Nordwall. Foto: Micke Keysendal

2013 : Joachim Nordwall

Publicerad: tis, 2013-12-17 12:22

Liv och död. Så sammanfattar jag kortfattat mitt år. Det var också året då jag fick träffa Genesis Breyer P-Orridge tre gånger.

Året inleddes på bästa sätt med en kort turné med galenpanneprojektet FIRE! Orchestra. Det är en stor ära att få spela med denna grupp som består av så många av landets bästa och intressantaste musiker, och logistiskt sätt väldigt intressant att se hur det funkar. Det uppstår en enorm musikalisk kraft som man blir beroende av på många olika plan. Sedan drog The Skull Defekts in i studion i Gamla Stan i Stockholm och spelade in vårt nya album Dances In Dreams of The Know Unknown. Ett försök till att bli mer extrema i ljudbilden mynnade ut i vår mest kommersiella platta någonsin. Kanske ett lyckat misstag. Vi får se.

Jag gjorde några sköna kvällar på Moderna Museets bakficka Moderna Bar, speciellt iDEAL-kvällen med bland annat Altar of Flies var fantastisk. Svettig på rätt ställe. Släppte lite plattor på iDEAL.

Så drog jag till Wien och spelade in tillsammans med Mats Gustafsson i Martin Siwerts fantastiska studiokulvertar. Väl hemma i Stockholm skapade jag och Henrik Rylander lite prylar tillsammans med konstnären Jan Håfström som väl ska bli något fint så småningom.

Efter det slog mig min vän Joel Brindefalks död mig oerhört hårt. Vi träffades i de tidiga tonåren, upptäckte en massa musik tillsammans, drack sprit, och höll kontakten när livet drog oss isär rent geografiskt, men så tappade vi bort varandra de senaste åren av olika anledningar. Hans kompositioner har alltid imponerat mig, han fattade liksom grejen så mycket tidigare än oss andra. Jag fick ge ut några plattor med honom, men det satt alltid sjukt långt inne och innebar en massa tjat från min sida. Joel är borta men kvar finns hans musik. Joel fick mig att älska Lee Perry. Jag är evigt tacksam.

Sommaren stavades flytt till Göteborg så några dagar senare föddes vår son Elis. Fantastiskt på alla, samtliga sätt. Det största.

Resten av året skedde liksom i skuggan av detta... Henrik Rylander och jag flyttade in i en gemensam studio (kommer att bli en viktig plats för mig). Jag arrade lite gigs igen på Nefertiti. Upplevde en fantastisk tågresa tillsammans med Stephen O'Malley, John Duncan och Rylander. Släppte min soloplatta Soul Music och äntligen kom mitt samarbete med Mika Vainio ut på Touch. Tappade känslan för kassettformatet (igen – det låter ju skit!). Åt en god middag med Daniel Miller och Christoffer Berg. Arrade den tredje Swedish Energies på ISSUE Project Room i Brooklyn. En otrolig social och musikalisk upplevelse! Spelade med Kevin Drumm där. Gick bättre än väntat.

2013 var också året då flera av min hjältar gick bort: Lou Reed, Sten Hanson, Zbigniew Karkowski. Tack för alles!

Årets konserter:
Stephen O'Malley, iDEALFEST & Mother, Fylkingen
Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Södra Teatern
Årets album:
Patrick Cowley "School Daze" 2xLP (Dark Entries)
Puce Mary "Success" (Posh Isolation)

Joachim Nordwall
iDEAL Recordings

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry