2013 : Jonas Kullhammar

2013 : Jonas Kullhammar

Jonas Kullhammar. Foto: Truls Nord

2013 : Jonas Kullhammar

Publicerad: tors, 2013-12-19 16:23

Ett sjukt år. Fullt ös. Deppigt. Kul. Flaxigt. Inspirerande. Vinster och förluster. Har åkt runt jorden flera gånger känns det som, och när jag tänker tillbaka på året fattar jag inte hur allt kan ha hunnits med. Paris, Japan, Slovenien, Härnösand, Island, USA, Japan igen med mera.

Börjar denna text med att klara av det jobbigaste och mest ledsamma i mitt musikliv, som var att jag beslutade att lägga ner mig kvartett, som existerat i 15 år. Samtidigt är jag jätteglad att det inte bara rann ut i sanden, utan avslutades värdigt med grymma gig och tre plattor släppta under året, som dels fått fina skriverier och dessutom sålt bra (det var som fan…). Vi har haft en fantastisk karriär, och just därför kan jag med glädje och stolthet lämna det bakom mig och gå vidare.

Några planer på nytt band existerar inte och vet inte om sugen någonsin kommer tillbaka. Jag har ju fortfarande del i levande drömband som Nacka Forum, Svenska Kaputt, Andratx, Gyldene Trion och Kullrusk som mer eller mindre öser på.

Sedan har jag varit med om några av de bästa musikaliska upplevelserna i mitt liv. Spelade ett gig med en av mina största idoler, Jason Moran på Moldejazz, vilket var kanske min bästa upplevelse på en scen någonsin. Sjukt inspirerande. Dessutom fick jag det ärofyllda uppdraget att skriva jazzmusiken till filmatiseringen av Klas Östergrens böcker Gentlemen och Gansters som ska ha biopremiär hösten 2014. Helt makalös att få vara med och göra film på det sättet. All musik jag skrivit spelades in live under filmningen, och det har gått som en dröm.

Väldigt roliga och givande gig och inspelningar med Goran Kajfes Subtropik Arkestra, Torbjörn Zetterbergs nya band, Mattias Hellberg med flera.

Gilbert Holmströms skiva ”Tiden är kort!” som jag producerat släpptes och fick ett enormt gensvar över hela världen. Min önskan om att Gilbert får den uppmärksamhet han förtjänar börjar närma sig att uppfyllas. Han borde ha de fetaste gigen på varenda festival eller klubb jorden över.

Har också haft glädjen att spela in med några band jag drömt om att få jobba med, som t.ex. Bob Hund och Dungen. Mestadels har det varit ett fantastiskt år, ända från början då vi traditionsenligt spelade med Fire! Orchestra i januari. Så mycket har hänt att det inte går att plita ner allt här.

Om jag får önska någonting för 2014 så skulle det vara att vi ser till så att rasisterna och högern röstas bort ur vår regering, och att vi alla tillsammans gör vårt bästa för att stärka musikens och kulturens status hos landets invånare. Det finns många bra utövare, men villkoren försämras och allmänhetens ovilja att betala för kulturella upplevelser är ett tydligt tecken på att det krävs att man har en regering som förstår vikten av att hjälpa folk på traven. Adelsohn Liljeroth å hennes buskisgäng hoppas jag på att få säga hej då till.

Jag ser fram emot 2014, och väljer att tro på en ljusare framtid.

Jonas Kullhammar

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry