2013 : Mattias Petersson

2013 : Mattias Petersson

2013 : Mattias Petersson

Publicerad: tors, 2013-12-19 01:03

Den första stora musikhändelsen för mig under 2013 var mitt besök på festivalen Club Transmediale i Berlin i månadskiftet januari/februari. Jag har gjort det till en liten tradition att åka dit eftersom det är en tid på året när inget annat kul brukar hända och jag brukar vara allmänt trött på det mesta. Vad kan då vara bättre än att åka till ett grådaskigt, mörkt och kallt Berlin? Årets höjdpunkter var förvånansvärt få med tanke på de många kreddiga namnen, men några konserter lever ändå kvar i minnet. Dit hör framförallt Emptyset, Keith Fullerton Whitman och TM404 på Berghain. Och naturligtvis minns jag också Mark Fells, för vissa ganska provocerande, dekonstruktion av techno på samma scen. Tre gigantiska, ”dansande” uppblåsbara dockor och en malande, oregelbunden kick synkad med ett stroboskop var receptet för hans show som pågick ungefär en halvtimme. De flesta i publiken såg antingen lite arga ut eller förvånade, lite som fågelholkar, väntandes på att den raka fyrfyran äntligen skulle komma. Men det gjorde den förstås aldrig.

Så, vad kan vara bättre än ett grådaskigt Berlin? Jo, ett soligt San Francisco! I början av mars var det nämligen dags för mig att åka till festivalen Other Minds. Den har existerat sedan 1993 och har haft idel tunga amerikanska tonsättare och artister på programmet. Conlon Nancarrow, Julia Wolfe, Philip Glass, La Monte Young, Pauline Oliveros och Phill Niblock är bara några exempel. På senare år har man även bjudit in folk från andra länder, och flera nordiska artister har varit där. De hade bjudit in mig att spela mitt elektroniska stycke ”Ström” som komponerades 2006 och har video av Fredrik Olofsson. Jag skulle också att assistera blockflöjtisten Anna Petrini vid framförandet av mitt stycke Sinew0od för Paetzold kontrabasblockflöjt och live-elektronik.

Other Minds-festivalen är speciell på många sätt. Enligt kontraktet var man förpliktigad att dels gå på alla konserter och dels att medverka med presentationer och samtal på Djerassi Resident Artists Program, ett par timmars bilfärd utanför stan. Inget av detta visade sig speciellt betungande. Djerassi var inget mindre än ett paradis där jag fick bo i en liten futuristisk betongstuga med utsikt över det soliga kaliforniska landskapet med hjortar, dimbankar över Stilla Havet och annat pittoreskt. Diskussionerna under de fem dagarna där var också mycket givande och framförallt pianisten Craig Taborn och tonsättaren Paula Matthusen gjorde fantastiskt inspirerande presentationer och konserter. Taborns solokonsert går direkt in på min fem-i-topp-bästa-konsert-lista. Under min egen konsert satt modularsyntpionjären Don Buchla på första raden och lyssnade, vilket förstås kändes lite extra bra.

Under året har jag också turnérat med min elektroniska opera ”Anfasisk underhållning” som blev den tredje delen i den dystopiska Anfasiakrönikan. Min duo There are no more four seasons, där jag tillsammans med George Kentros gör om gammal musik till ny, släppte också den nya skivan ”reBiber” – ett nytt stycke som tar sin utgångspunkt i H.I.F. von Bibers Passacaglia för soloviolin.

Mina personliga höjdpunkter från årets Sound of Stockholm-festival måste nog också nämnas för att 2013 skall göras rättvisa. Hit hör Sciarrinos opera ”Lohengrin”, delikat framförd av Sofia Jernberg och Ny Musikk Bergen. Paula Matthusens specialbeställda stycke för Audioramas högtalarorkester och Nina de Heneys fantastiska kontrabasspel, The Necks malande minimalistiska riff, People Like Us audiovisuella kollage, Fredrik Olofssons och Jenny Michels magiska röda blobbar utspridda över Hörsalens golv hör alla också hit. Och så de två klubbkvällarna med Kangding Ray, Dungeon acid, Kyoka och Grischa Lichtenberger. Det var en fantastisk festival vi gjorde i år.

Och 2014 blir ännu bättre. Jag är förstås är part i målet som medlem i både programgruppen och en av arrangörsföreningarna, men det hindrar ju inte att jag har rätt.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry