2013 : PM Jönsson

2013 : PM Jönsson

PM Jönsson.

2013 : PM Jönsson

Publicerad: ons, 2013-12-18 12:21

I höst har det varit boxarnas återkomst. Revenant Records vaknade till liv igen och släppte -tillsammans med Jack Whites Third Man Records – The Rise and Fall of Paramount Records 1917-1932. Volym 1 i en tvådelad historia, uppföljaren kommer nästa höst. 800 låtar på vinyl och USB, böcker, bilder, och allt ligger i en låda av ek. Ungefär samtidigt gav tyska Bear Family ut Black Europe, en 44 Cd-box, som dokumenterar musik som svarta gjorde i Europa under 1900-talets första decennier. Här finns bland annat musik från världsutställningen i Paris 1900, inspelningar som väntat på att upptäckas från Berlin Phonogramm Archiv.

Om jag köpt dem? Knappast. Fantastiskt att musiken ges ut på nytt, presenteras på ett snyggt sätt, och sätts i en kontext. Jag har pdf-bläddrat i böckerna som medföljer Black Europe-boxen och det är mycket, mycket intressant och materialet presenterat på ett sätt så att åtminstone jag blir galet nyfiken av att lyssna på rubbet. Frustrerande att det är omöjligt för en vanlig knegare att köpa boxarna. Tveksamt om ens biblioteken kommer att köpa in dem. De kommer att leva ett liv som referensobjekt för en liten klick forskare och entusiaster. Ja, och när det gäller Paramountlådan snuskigt rika rockmusiker. Men jag vill inte gnälla på Jack White, han har donerat massor av pengar till skivarkeologiprojekt. Fast å andra sidan, varför måste det vara lyxigt i överkant?

Jag fick nöja mig med Longing for the Past: the 78rpm Era in Southeast Asia (Dust-to-Digital). Den kostar bara runt 500 spänn. Helt fantastisk musik och bok, som skivsamlaren David Murray har pillat ihop under flera år. Tony Kleins Greek Rhapsody - också Dust-to-Digital – var en annan av årets höjdpunkter. En annan återutgivning som fick mig att bli yr i skallen var när bloggen/reasearchsajten Dinosaur Discs bestämde sig för att digitalt tillgängliggöra skivserien Folk Music in America i somras. 15 Lp-skivor som gavs ut av Library of Congress på 70-talet, men som det amerikanska nationalbiblioteket vägrat att ge ut på nytt. Illegal publicering. Tror jag. Men vad jag kan se finns de fortfarande kvar att tanka hem så varken biblioteket eller Dick Spottswood som arbetade med projektet har gnällt verkar det som.

Jag skriver bara om återutgivningar. Gammal musik. Årets bästa nya skivor har jag listat på annat håll. Och nu försvinner orden. Jag komponerar en Spotifylista i stället. 40 låtar från återutgivningar som finns på den strömmade metadatafientliga tjänsten som fortfarande styr över mycket av dagens musiklyssnande. Mycket bra finns som vanligt inte på Spotify, men en hel del guldkorn som vaskats fram under året. Moroderschlager, elektronisk gospel, soul, afrojazz, Lomaxgrejer, Joakim Skogsberg och Dur-Dur Band från Somalia. Bland annat.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry