2013 : Susanna Lindeborg

2013 : Susanna Lindeborg

Susanna Lindeborg.

2013 : Susanna Lindeborg

Publicerad: tis, 2013-12-17 11:46

Året började på bästa tänkbara sätt – en resa till New York med deltagande på APAP, Association of Performing Arts Presenters. Såsom mottagare av statligt kulturstöd var vi en del av Kulturrådets och Statens Musikverks presentation av svensk musik utomlands.

Som frilansande improviserande musiker har man ju efter många år blivit lite av en bläckfisk – förutom musiker och kompositör även skivbolagsdirektör, turnéledare, bokare, manager, konsertarrangör med mera med mera. Under åren har vi besökt många av dessa mässor kring musik och lärt oss att man blir inte upptäckt på dessa tillställningar, men ibland kan det vidga ens bild av musikvärlden och även framförallt knyta en del kontakter.

Egentligen var deltagandet i Jazz Connect Conference som gick av stapeln strax innan APAP mest givande. Det var paneldebatter kring jazzmusikens tillstånd idag och man blev varse att på många sätt står musiken och åsikterna stilla i New York kring jazzmusik. Besökte dock en av kvällarna jazzfestivalen nere i Village där en av de mest spännande konserterna gjordes av Dan Tepfer/Lee Konitz duo med Harlem String Quartet. Musiken var helt fritt improviserad, men Dan Tepfer styrde stråkkvartettens fria klanginsatser via sitt keyboard och stråkarna fick upp notbilden via sina iPhones.

Annars har min saxofonspelande make, Ove Johansson, och jag mest varit på hemmaplan, vilket är lite ovanligt då vi alltid för det mesta har hittat våra konsertarrangörer utomlands. Dock har vi gjort lite nedslag med Mwendo Dawa i Sverige, Stockholm, Göteborg och lite fler ställen runtom. Vår senaste CD Mwendo Dawa Music kom i slutet på 2012. Natural Artefacts – Ove, jag och PerAnders Nilsson på elektronik – har jobbat en del på att förnya det musikaliska uttrycket i och med att vi i början på 2014 åker till Kalifornien för att ge konserter med slagverkaren Gino Robair och också göra en skivinspelning.

Det som också upptagit min tid är förstås LJ Records. Förutom vår egen CD, hade vi ju Stens Sandells CD-box som blev mycket uppmärksammad, och i mars var vi med på hans disputation på Göteborgs Universitet. En avhandling som berörde just temat på CD-boxen, ljud och text och dess inbördes roller. En reflektion efter detta är att hur svårt det är att alltid sätta ord och mätbarhet i något så svårt som konst, men det är ju roligt att musiken och konsten tillmäts denna betydelse i den akademiska världen nu.

Ytterligare en spännande CD släpptes med Ullén/deHeney duo feat cellisten Okkyung Lee. En utmärkt uppföljning av deras debut-CD.

Men det som mest har engagerat oss tidsmässigt är INES-serien nere i Halland (Improviserat/Nutida/Elektroniskt-Experimentellt/Sound) med stöd från Statens Musikverk i samarbete med Region Halland. Ambitionen från vår sida är att presentera ny musik av olika slag för en allmänpublik, det vill säga söka oss ut från interna sammanhang som finns framförallt i de större städerna, och med alla dess svårigheter söka hitta en kulturintresserad allmänhet. Samtidigt har vi från de flesta konserterna sänt direkt via nätet över Bambuser. Vi har varit på Nissanscenen i Halmstad, Fyren i Kungsbacka, Komedianten i Varberg och inte minst på världsarvet Grimeton utanför Varberg, där vi var en del av Industriarvsnatten i juli månad. Alla konserter som varit streamade ligger kvar på http://bambuser.com/channel/Musikgemaket. Rekommenderas! De konserter som man inte hittar där är bland annat tonsättarmöte med Tommie Haglund, elgitarrgruppen Krock, som spelar musik av unga svenska tonsättare, Anna Svensdotter med tonsättningar för flöjt och elektronik, Johan Björklund med slagverk och elektronik, Lindeborg/Johansson duo, cykelkonsert med PerAnders Nilsson och Mikael Forsman osv.

Det roligaste är att Region Halland är mycket intresserade av INES-serien och har nämnt den i Kulturplanen som en satsning – Kulturplanen som är något som regionerna gör för att söka statliga pengar. Och just det – det har jag också varit inblandad i under året, men det blir en för lång historia att berätta här.

Höll på att glömma, i slutet av oktober fick Ove och jag ta emot Region Hallands Kulturpris 2013 för vårt arbete med Mwendo Dawa.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry