2013 : Tomas Bodén

2013 : Tomas Bodén

Tomas Bodén på Musik- och Teatermuseet.

2013 : Tomas Bodén

Publicerad: tis, 2013-12-17 10:28

2013 var för mig ett år med klangplattor, sjungande ugnspotatis med Serge på EMS, min mormor talande ur ett bord på Musik- och Teatermuseet, is och vattenkok med modularsynt runt om i landet, året då hydrofon användes flitigare än mikrofon. Det var också ett år med mycket aktivitet från nätlabeln Klangfigur Audio Artefacts som jag startat för att kunna släppa saker online opretentiöst och snabbt – men naturligtvis stod man plötsligt där med en nypressad vinylskiva i handen (Lisa & Kroffe: "Gärdetsession") och ännu fler icke-digitala planer på lut. Efter sedvanlig långdragen produktionsvärk kom det på vårkanten till slut ut ett nytt album med Differnet på Zeon Light ("Medium: Cassette") och vi fick dessutom äntligen spela på Norbergfestivalens mimerscen.

2013 var kanske året då modularsyntesen på allvar (återigen) fick ett stort genomslag på den elektroniska musikscenen. Detta gäller också på det personliga planet där det taktilt musikaliska modulärtänkandet tog mig ännu en liten bit längre bort från datorskärmen. Jag är därför mycket tacksam för att ha fått möjligheten att arbeta vid EMS i Stockholm, vilket inneburit ett vidare djupdykande i modularsyntesens universum med Serge och Buchla, men något som också erbjudit ett välkommet avbrott från källaraktiviteten i Uppsala.

Den socialistiska kampen mot den alltmer omfattande hörlurs-individualismen fortsatte under året med oförminskad kraft genom införskaffande av allt större högtalare. Musik utan rum är en ofullbordad tanke.

2013 i övrigt:

Steady state fate Positronic transient gate (modul)
Lisa & Kroffe, Galleri Krets, Malmö (konsert)
The Stranger: "Watching dead empires in decay" (album)
JBL 4430 (högtalare)
Gardland: "Syndrome syndrome" (album)
Rolf Julius "Lautlos", Hamburger Bahnhof, Berlin (utställning)
Rrose, Norbergfestivalen (konsert)
Zeon Light (label)
Schoeps CMC5 mk2 (mikrofon)
Red Panda Particle (pedal)
Voltfestivalen (festival)
Facit: "Mat åt duvorna" (EP)
Stories we tell (film)
Vernichtung, Landet, Stockholm (konsert)
Theo Parrish: "Dance of the Medusa" (EP)
Dungeon/Wave (tillställning)

Tomas Bodén

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry