2014: Ida Lundén

2014: Ida Lundén

Konsert i Norrköping. Bild: Magnus Alexandersson.

2014: Ida Lundén

Publicerad: fre, 2014-12-12 17:02

Jag tänker ofta på hur fantastiskt det är att det finns musik. Av någon anledning tycker jag att det är lätt pinsamt med bildkonst av amatörer; mustiga oljor eller akvareller med kustmotiv. Musik av amatörer har jag däremot inget problem med. Jag älskar amatörorkestrar och -körer, jag beundrar alla dessa människor som varje vecka repar med sitt hobbyband eller övar på sitt instrument för att kunna marschera med orkestern på första maj.

Jag tänker också på hur musik har format mig som människa. Särskilt ett år som 2014 när min första musikaliska mentor gick ur tiden. Min pappa Mats. Tack vare min pappa var mitt första instrument inte ett piano utan en spinett. Tack vare min pappa tog jag det länge för självklart att alla människor kan sjunga i stämmor, med eller utan noter. Tack vare min pappa kan jag inte tänka mig ett liv utan musik.

Min pappa var amatörmusiker. Han övade trumpet i stort sett dagligen. Han älskade sin trumpet. I slutet av maj i år blev mina föräldrars bil stulen på gatan utanför mitt hus. I bilen låg, förutom en massa andra tillhörigheter, också min pappas trumpet. Samma kväll skulle han spela ett trumpetsolo under en körkonsert i Immanuelskyrkan i Stockholm. Med lånad trumpet, utan specialbeställt munstycke från Tyskland, spelade han så vackert som bara han kunde. I somras, på torpet i Lerdala, hjälpte jag honom att på Ebay beställa en likadan Holtontrumpet som den stulna. Sedan spelade han och jag ihop på trumpet och tramporgel ur Världens vackraste melodier - "Melodi in F" av Anton Rubinstein. http://open.spotify.com/track/5E2B7IF5WDG788sNCcK7qc

När ens pappa dör hamnar annat i skymundan, men under året som gått är det ändå något som stannat kvar: det inspirerade mötet med mina elever på Biskops Arnös låtskrivarutbildning, ny musik från Schweiz spelad av Ulrike Mayer-Spohn (blockflöjt) och Javier Hagen (countertenor) på Nymus i Härnösand, Anders Hillborg-festivalens öppningskonsert på Konserthuset - klangmagi!, sommarkänslan i cykelhemfärden på beckmörka grusvägar från Geggan-festivalen i Lerdala (Tonbruket, Arthur Brown mm), Helmut Oehrings märkliga opera Aschemond på Staatsoper i Berlin. Men starkast ändå, kärleken till musiken. Att spela tillsammans. Att inspirera andra till att upptäcka ny och okänd musik. Att själv få upptäcka ny musik. Att återupptäcka det redan kända. Musiken.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry