2014: Jan Ström

2014: Jan Ström

Jan Ström.

2014: Jan Ström

Publicerad: sön, 2014-12-07 23:10

Att bo på landet utanför jazzmetropolerna (Stockholm, Göteborg, …… ) är att leva på hoppet att få höra live-musik åt det lite mer äventyrliga hållet. 2014 var inget undantag. Besvikelserna att de tänkta lokala besöken av Kresten Osgood/Sunny Murray och Alan Silva/Abdelhaï Bennani inte kunde genomföras är exempel.

Ok, då får man väl ge sig iväg till den närmaste – Stockholm. Men den i huvudstaden inställda konserten med Charles Gayle/William Parker/Hamid Drake blandar sig väl med besvikelsen på de uteblivna konserterna på det lokala planet.

Helt besviket blev det dock inte. Det var bl.a. en njutning att få höra danske kontrabassisten Bo Stief live. Första gången, faktiskt.

Hoppet är att 2015 kommer att bjuda på lokala besök av våghalsiga svenska grupper. Arrangerande organisationer bör få känna trycket!

Av det sagda fattar läsaren att en på ”landet” boende blir i dag nästan helt beroende av inspelad musik. Att då gräva sig tillbaka i historien kan bli som en last. Miles Davis' Coltrane-kvintetter, dels den från mitten av 50- talet och dels kvintetten som gjorde Europa i mars-april 1960, har bl.a. fått kompensera uteblivna live-upplevelser under många veckor av 2014.

Utöver lyssningar av historiska inspelningar går det givetvis bra att lyssna på färska utgivningar från svenska etiketter. Moserobie gör ett fantastiskt jobb med sina släpp. Martin Küchen-vinylen är bara ett exempel i raden. Mer kommer säkert.

Andra svenska specialiserade skivbolag är ju främst världsberömda Silkheart som nu bör komma med något nytt under 2015 efter ett uppehåll.

Den utgivning som snurrat på skivtallriken flitigast under året är helt klart den överraskande dubbelvinylen ”Out Loud” med Frank Lowe Quartet med Joseph Bowie, William Parker och Steve Reid från NYC 1974. Den medföljande 36- sidiga boken ger dessutom en fin dokumentär av Frank Lowe.

Röstmässigt är det vokalissan Linda Sharrock som förbryllar med sina tre utgivna CD-skivor under året. Klarar man inte det vokala finns det spännande musik av bl.a. Mario Rechtern, Itaru Oki och Eric Zinman på inspelningarna.

En redaktör för en känd jazztidning tyckte att ”New York ligger för långt bort” och min egen information om det som händer på frijazzscenen i jazzens hemstad införskaffar jag därför bl.a. genom den aktive multimusikern Jeffrey Shurdut. Musikformen är helt klart underground men den spelas på många ställen med mängder av musiker i ”långt bort” liggande NYC. Var så säker! Att ha förmånen att få dessa täta informationer från Jeff med mängder av privatinspelat material, gör att jag är säker på att det inte blir någon lyssnartorka av spännande musik under 2015.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry