2014 : Joachim Nordwall

2014 : Joachim Nordwall

Joachim Nordwall. Foto: Vladimir Besson, Paris 2014

2014 : Joachim Nordwall

Publicerad: mån, 2014-12-22 16:05

Året inleddes i explosions-stil med Skandinavian-turné och skivinspelning på Svenska Grammofonstudion med FIRE! Orchestra. Trots snöstorm och buss utan värme så var det som att befinna sig i en eldstorm. Magi att få spela och umgås med så otroligt många fantastiska människor och musiker. Evigt tacksam. Social och kreativ overload de luxe.

Festivalen Swedish Energies som jag formar tillsammans med Mats Lindström firade EMS 50 år i Paris och London i mars. Spelade med Christine Abdelnour som var en utmaning och något väldigt speciellt. Hon är någon som jag varit extremt imponerad av länge och att få spela duo tillsammans med henne var både skrämmande och fantastiskt. Otroligt kraftfullt.

The Skull Defekts lyckades trots en slags sömnig kreativitet släppa två plattor som väl är det bästa vi fått ur oss. Vi turnérade USA under en intensiv vecka i april/maj. Och... Baltimore!!! Jävlar! Så sjukt stort. En enorm energi infann sig och vi vräkte ur oss det bästa vi levererat på en scen någonsin. Rå energi. I juni spelade vi i Paris på en stor utomhusfestival och vi fick se LOOP och Slowdive. Var sjukt kul att spela i solljus. Hittade en skön bar. Skallarna hittar alltid sköna barer.

Saturn And The Sun, min nya duo tillsammans med min gamle vapendragare Henrik Rylander, gjorde sin första konsert i Karlsruhe i en gammal vapenfabrik. Air Berlin slarvade bort mitt bagage men en glad tysk man körde mina synthar från Frankfurt. Det visade sig att väskan var vattenfylld och det mesta var sönder, men en fin upplevelse ändå.

FIRE! Orchestra på Roskilde! Herregud. Otroligt. BOOOM. Fantastisk spritdrink signerad Andreas Werliin när vi såg Paal Nilssen-Love gå i klinch med Arto Lindsay dessutom!

Efter sjukt mycket bad under sommaren spelade FIRE! Orchestra i London i slutet av september. Jag passade på att spela två Oceans of Silver & Blood-konserter tillsammans med den otroligt fine Mark Wastell också. Alltid speciellt.

I oktober gjorde jag iDEALFEST på Konsthallen i Göteborg. Fantastiska konserter som inspirerade som fan. Allihop. Inledningen med Klara Lewis var perfekt och satte tonen. Konsthallen är perfekt för experimenterande elektronik!

I början av november spelade FIRE! Orchestra på i Berlin och jag hade ett sällsynt sologig på NK, och givetvis blev det en massa tyska öl tillsammans med Daniel Löwenbrück i hans magiska galleri/affär Rumpsti Pumpsti.

Året avslutades med Swedish Energies i New York. Fjärde året och det tightaste och starkaste så långt.

2014 slutade jag på Jazzklubben Nefertiti efter en massa år och började jobba på nya FOLK på Järntorget i Göteborg. En vacker och välkommen förändring i livet! iDEAL släppte mer plattor än jag vågat hoppas på. Och några otroliga dessutom.

Konserter jag njöt av 2014:

Philip Glass, Konserthuset, GBG.
Ornament, Union Pool, Brooklyn.
Frederikke Hoffmeier, Swedish Energies/ISSUE Project Room, Brooklyn.

Dj's 2014:

Mika Vainio, NK Berlin.
Helena Hauff, FOLK GBG.
Powell, FOLK GBG.

Konst 2014:

Erland Brand, Konsthallen GBG.
Franz Graf, Rumpsti Pumpsti Berlin.
Kristina Matousch, Swedish Energies/ISSUE Project Room NYC.

Skivor 2014:

Dean Blunt "Black Metal" (2xLP Rough Trade)
Scott Walker & sunnO))) "Soused" (2xLP 4AD)
Delia Derbyshire / Barry Bermange - Inventions For Radio: The Dreams (LP Psychic Sounds)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry