2014: Klas Nevrin

2014: Klas Nevrin

2014: Klas Nevrin

Publicerad: mån, 2014-12-08 14:50

Tvåtusenfjorton har varit ett viktigt musikår för mig. Efter att ha studerat på Stockholms Universitet under ett drygt decennium (1998-2010) - med forskning om yoga och meditation - har jag sakta men säkert jobbat mig tillbaka till musiken på heltid. Och under året som gick hade jag möjlighet att spela mycket med mina egna grupper och kompositioner. Dels på trioformat med Vilhelm Bromander på bas och Ricard Österstam på trummor, dels utökat till kvintett med Per Texas Johansson på träblås och Katt Hernandez på violin. I maj släppte vi skivan Live at Lederman (Found You Recordings). Det var faktiskt den allra första konserten med “Klas Nevrin Ensemble”, Luciaafton 2013, och dokumenterar konserten nästan rakt av, med samma ordning på låtarna som live. Konserten erbjöd en förtätad stämning, med en generös publik och fin närvaro, vilket fångades av Jon Fält och Petter Hölaas från Intelligent Sound som gjorde ett grymt jobb med ljudet!

Det har varit en ynnest att få spela med så fantastiska musiker, och tillsammans med dem utforska hela spektrat mellan helt genomkomponerad och fritt improviserad musik. Jag gillar kontraster, att till exempel kasta sig från lyrisk melodik till atonala klustertexturer. Vi har arbetat med att skapa lager av alla sorter: polyrytmiskt, dynamiskt, klangligt, polyfoniskt och mikrotonalt. Jag har i kompositionerna utgått från musikaliska inspirationskällor som betytt mycket för mig, från Paul Bley till György Ligeti till Terry Riley. Och dessa saliga och osaliga blandningar har skapat många nya riktningar att utforska. Anna Lindal på violin och Audrey Chen på cello och sång anslöt för ett gig på Glenn Miller Café, och det gav stor mersmak. Till nästa år kommer vi även bjuda in Eivind Lönning på trumpet, och då är vi alltså åtta totalt. Detta ser jag mycket fram mot! Anteckningsboken för kompositionsskisser börjar redan bli fylld.. minimalism, modalt, mikrotonalt, mikropolyfoni, mikrorytmiska rubaton.. (Mmmm. Det tycks som mycket av det jag gillar just nu börjar på “m”.)

Till nästa höst, efter en längre tids pappaledighet, sätter vi igång med repetitioner, som kulminerar med konserter våren 2016. Känns långt fram, men jag är väldigt taggad och inspirerad! Det kommer att bli otroligt kul och speciellt med denna kombination av musiker, tror jag. Med fyra stråk, röst, trummor, analoga synthar och två blås kommer uttrycksmöjligheterna vara många och spännande.

En viktig ingrediens som präglat året har varit att berätta om den musik vi gör - hur vi tänker, ljudens möjliga och omöjliga betydelser, arbetsmetoderna, och mycket mer. Detta är något jag brinner för! Jag tror improvisationsmusiker har mycket att vinna på att berätta om improvisation. Visst, jag förstår på sätt och vis motståndet mot att prata om musiken innan/efter den spelas, och jag förstår att det inte kan passa alla. Men samtidigt, min erfarenhet är också att det krävs så lite för att bjuda in lyssnaren, för att skapa intresse och förståelse för vad som händer, och för att inspirera till mer improvisation i livet, i kulturen, i konsten. Inte minst vill jag slå flera slag för den lekfulla improvisation som bjuder in till synergieffekter och tillfälligheter. För mig är detta nära kopplat till möjliggörandet av icke-auktoritära förhållningssätt, något som vårt samhälle idag onekligen är i skriande behov av.

Med trion har vi skapat en workshop-slash-seminarium-slash-konsert där vi presenterar, och tillsammans med publiken diskuterar, olika ingångar till improvisation: “Musik i Oordning”. Det har varit otroligt givande, ibland med nästan överväldigande respons. En särskilt inspirerande situation var när vi spelade tillsammans med Anna Lindal på ett symposium om improvisation, på Stockholms Konstnärliga Högskola. Dagen erbjöd även improvisatörer från massa olika håll: arkitektur, opera, cirkus, dans, musik.. Och det visade väldigt tydligt, för mig i alla fall, att blandningar av framföranden och samtal om improvisation har väldigt mycket att erbjuda. Det finns så mycket att utforska här!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry