2014 : Sofia Härdig

2014 : Sofia Härdig

Sofia Härdig.

2014 : Sofia Härdig

Publicerad: fre, 2014-12-12 12:33

2014 har varit ett mycket intressant år. Det var året jag bestämde mig för att göra färre live-spelningar för att få mer tid i studion. Det blev inte riktigt som planerat.… Mycket resor, intressanta möten och en del skrivet på mina nya album. Jag försöker med föresatsen nu igen för 2015. Stänga dörren, fokusera…

Jag började året uppe i Piteå för att titta på norrskenet. Samtidigt som jag över helgerna jobbade med efterarbetet på en skiva som jag spelat in med mitt liveband. John Essing (bob hund) och jag har slagit våra huvuden ihop och arbetat med olika producenter. Att hitta rätt producent är som att hitta rätt medmusiker. Särskilt svårt är det för en sån som jag, som har producerat och mixat mina album själv.

På detta album ville jag släppa den biten, liksom att jag som trevlig omväxling inte skulle spela alla instrumenten själv. John och jag är dessutom ett musikaliskt radarpar som känner varandra utan och innan, musikaliskt bror och syster. Så det är alltid trevligt, både live och i studion.

I januari spelade jag med Jörgen Teller på Mayhem i Köpenhamn. Det var en kul och punkig improsession. Vi har fortsatt med inspelningar under året. Dagen därpå flög jag till St Gallen i Schweiz för ett solo gig. Därefter till Göteborg för ett gig med PA Nilsson och för att hålla workshop på musikhögskolan. Dagen efter höll jag workshop i elektroniks produktion i Malmö för att ta över efter Karin Dreijer från The Knife som undervisat dagen innan.

Jag tog planet till England för att träffa John Tilbury. Han ville ha med mig i ett radioprogram. Det var bara "en liten grej". Ok då! Väl i London säger John att ”vi ska bara gå och träffa de andra". Vilka de andra undrar jag? "The Scratch Orchestra". Ah wow! Fantastiskt att träffa medlemmar från The Scratch Orchestra och höra allt prat om 60-talets galna upptåg bakom fantastiska kompositioner. Att få lyssna på deras musik och inte minst känna den brinnande låga som brinner starkare än någonsin i de nu över 70-åriga musikerna. Mycket inspirerande. Jag och John spelade live i programmet och jag erkänner villigt att jag var rätt nervös då jag sjöng helt akustiskt i ett torrt radiorum inför en andlöst lyssnande skara Scratch Orchestra-medlemmar. John sa att stationen bara täckte "ett par kvarter" i London. Senare upplyste mig mina Bristol-vänner om att kanalen var den största rikstäckande kanalen för experimentell musik i England. Jaha ja. En liten lokal radio station med nära vänner. Brittish understatement.

Storbritannien har varit ett tema för mig detta år. Då jag gjort en Rank-turné tillsammans med två britter: Kathy Hinde och Guy Bartell. Konserter med John Tilbury, haft en två månaders residence i Bristol och inspelningssamarbeten med en räcka britter som Tom Bugs, Lauren Hayes och ett kommande med Steve Jackson från Belle and Sebastian.

Året har fortsatt med ganska täta konserter. England, Berlin, Danmark och i Sverige. I Berlin spelade jag bland annat för ett fullsatt hus och delade scen med Hugo Race från Nick Caves band The Bad Seeds. I Malmö spelade jag bland annat ett mycket punkigt friformset med Audrey Lauro och Lazara Albear, båda baserade i Bryssel. Vi fortsätter samarbetet i Bryssel i början av nästa år.

Jag har också under sommaren varit i Avignon för att samarbeta med Audrey. Bristol bjöd på många höjdpunkter, fina möten och tid att skriva. Jag höll workshops på Bristol Institute of Modern Music, Och en konsert på Goldsmith University i London är i pipeline.

Att tillbringa tid med John Tilbury var mycket speciellt. Vi spelade och pratade om stora saker. Musik, poesi och om att växa upp i London under kriget. Jag har så mycket att lära av honom. Mina öron växte sig stora som tefat och våra konserter är något jag alltid kommer att bära inom mig.

Jag reste direkt från Bristol på Rank-turné i Sverige. I skrivande stund har jag bara varit hemma ett par dagar. Och reser morgon vidare till Berlin för ett sologig och studioarbete. Jag flyger därifrån till Stockholm för utdelningsceremonin av Stim-stipendiet. Jag är jätteglad att jag får det i år! Det ska vara till… ja just det. Tid att låsa in mig i min studio.

Jag ser fram emot 2015 med förväntan. Nästan som ett barn. Två nya album är på väg. Och tid tid tid i studion. Jag är långsam. Jag snöar in, gör, gör om, slår sönder, bygger upp. I kontrast till min improvisation på scen där allt händer i ögonblicket. Däremellan svävar jag och slits.

Nya samarbeten och spännande saker väntar runt hörnet och mina öron är större än någonsin.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry