2014: Stefan Klaverdal

2014: Stefan Klaverdal

Stefan Klaverdal (dator), Sarah Corbett (broderi) och Lisa Hansson (sång) i samspel kring tonsättning av live-broderi under framträdande på festivalen Textile Sounds på Textilmuseet i Borås.

2014: Stefan Klaverdal

Publicerad: sön, 2014-12-07 13:43

Mitt intresse för ljud och musik är ganska spretigt. På ett positivt sätt. Kanske beror det på att jag har lite svårt att bestämma mig, men jag väljer att se det som att jag på det viset också får möjlighet att ta in ett brett spektrum av uttrycksformer.

Tyvärr har jag sällan tid att gå på konserter jag inte själv bidrar till, delvis på grund av att jag bor på landet och har små barn. Trots det möter jag ofta nya upplevelser i samband med just sammanhang där jag själv är aktiv. År 2014 har präglats av flera större projekt där jag fått vara med på ett hörn, men också ofta mött mängder av nya musikaliska bekantskaper, allt från textilljudkonstfestival till mer tydligt musikinriktade.

I samband med ”Elektronmusikhack” som turnerade över landet under året mötte jag flera fantastiska artister som jag visserligen kände till (givetvis), men också ville stifta en närmare bekantskap med. Det är svårt att lyfta fram en enstaka, så jag nämner istället alla: i Helsingborg avnjöt jag såväl essens:1 på elfiol, förstärkt klarinett och datorer i nära samspel med både barn och pensionärer (en unik upplevelse faktiskt) som Sophie Rimheden och danielski&rittowski på hemmabyggda modulsynthar. I Malmö var det utöver hack, dessutom C-Y-festival och festivalen ”Acousmatic for the people” samtidigt, så jag fick förmånen att både lyssna på Håkan Lidbo leka loss, Fabio Monni diffusera ett spännande program på ungefär 40 högtalare (härligt!), Anna Eriksson m fl spela i tält och Marsel Nichan samt Leif Karlborg utforska elektronik och saxofon.

I Gävle lärde jag mig att man kunde göra suggestiva och nyskapande elektroniska vävar av material från kassettband genom Patrik Book/Düsseldorf by Night, och att man med ganska små medel (violin, röst, video och elektronik) kunde trollbinda en stor publik som Allison Chanic. Tack för det!

Under sommaren hade jag den stora förmånen att få vara med i det musikfilosofiska programmet Musikalismer (SR P1/P2), där jag till min glädje fick delta i en konversation om återbruk av musik, något jag intresserar mig mycket för. I samband med det letade jag upp lite inspiration utanför programmet och hittade den för mig okända tonsättaren Max Richters (DG) försiktiga (och smöriga) omgörning av Vivaldis ”fyra årstiderna” för orkester och synth. Rekommenderas!

I Finland, där jag varit i flera omgångar under året, hittade jag en fin utställning på Helsingfors konstmuseum Kiasma med den helt fantastiska kompositören, uppfinnaren och designern ( m m) Erkki Kurenniemi som bland annat hjälpte svenska tonsättaren Ralph Lundsten att bygga delar av hans studio. Kiasma säljer en väldigt bra dokumentär på DVD om Kurenniemi. En stor inspiration för mig.

Några andra finländska höjdpunkter:

Ljudkonstnären och tonsättaren Petri Kuljuntausta och hans arbeten med soundscapes (bland annat en rolig idé kring högtalare under vatten).

I centrala Helsingfors ligger det konstnärsdrivna MUU gallery. Ett av de områden man arbetar med mycket är ljud, och i galleriet finns en fantastisk och enkel högtalare där man kan höra ljudkonst på galleriets toalett (!). Man har förstås också den nu ganska stora ljudkonstsamlingen MUU for Ears med – hittills - 12 CD-skivor.

På de två senaste skivorna 11 och 12 noterar jag särskilt Jatin Vidyarths fina synthklanger, Shana Palmer och Melissa Moore i ett slags röst/elektronik/slagverksstycke som tilltalar mig, samt Jay-Dea Lopez soundscape/tolkning av radiovågor från Saturnus som fångades upp av sonden Cassini-Huygens 1997. På nr 12 fångas jag av James Andeans Reich-liknande loopar i Mahtavaa (opening) och (end). En konsertupplevelse var att höra Viljami Lehtonen spela på diverse elektronik.

Hoppas tipsen kan vara till glädje för någon och förgylla årets slut en smula. Det mesta finns att hitta på nätet om man vill höra hur det låter.

Jag ser med tillförsikt fram emot ett nytt hörbart 2015 och önskar att alla en god lyssning!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry