2014 : Stefan Wistrand

2014 : Stefan Wistrand

Stefan Wistrand. Foto: Ulf Rehnholm

2014 : Stefan Wistrand

Publicerad: ons, 2014-12-17 00:04

Mitt musikår börjar redan när året är ca tio minuter gammalt, då pianisten Joakim Simonsson och jag fortsätter vår nyårskonsert i Klosters Kyrka i Eskilstuna, som vi påbörjat vid 23-tiden året innan. Mycket folk strömmar in efter tolvslaget och då gäller att hålla in armbågarna för att inte få en stöt i trängseln framme vid altaret. Både mingel och många som koncentrerat lyssnar på konserten. Så detta ger anslaget för min krönika som i stort blir en rapport från en musikarbetare i provinsen. Eller som Harald Hult sa efter att jag spelat med min grupp på Andra Böcker & Skivor i Stockholm för ca tjugo år sedan: ”Nu vet ni hur det låter på landet!”

Vid starten på året vet jag att jag kommer att ha mer tid för min egen musik eftersom curatorsuppdragen från åren innan är avslutade. Inte kunde jag då ana att det skulle innebära ett facit av över åttio avklarade spelningar när året närmar sitt slut!

Många jazzspelningar förstås med pianisten Johannes Rytzler i vår duo eller kvartett, som nu funnits i ett antal år. Börjar också under våren spela med ett ”Americanaband” en gång per vecka på ett café i staden. Ett skönt ”häng” med en brokig samling musiker från olika musikstilar. Några har jag spelat med tidigare, andra aldrig. Också en bra grogrund för framtida musikaliska möten. Själv refereras jag till som ”friformkillen” (Haha!). Kulmen på säsongen för bandet blir ett par utomhusspelningar i julivärmen på trottoaren utanför caféet, som samlar en publik på 300 personer.
I juli besök på Copenhagen Jazz Festival. En festival för de lokala musikerna kryddad med ett antal internationella affischnamn. Gillar verkligen upplägget. Flera av kollegorna frågar om jag ska spela på festivalen. Uppskattar att få frågan!

I augusti spelar The Electric MZ på Eskilstuna Parkfestival. Mitt nya band. Mycket folk har samlats framför scenen och jag hör mig själv presentera bandet: ”Vi heter The Electric MZ och vi spelar rock!”. Ser i ögonvrån Johannes Rytzler le i mjugg åt rubriken. Stor närvaro hos alla bandet och spelningen blir årets höjdpunkt! Bandets båda trummisar hinner plocka ned sina trumset innan jag kommer av scenen, beroende på alla som kommer fram och vill prata efter konserten. Nästan hela året är jag från och till sysselsatt med produktionen av The Electric MZ’s debut-LP. Lite ovant att göra en vinylplatta igen. Har inte gjort det sedan 1980-talet. Så det blir en hel del ”trial and error” med tillverkaren i Berlin innan allt faller på plats i slutet av november. Release i januari 2015 ser det ut att bli.

Två andra kreativa grejor under året. Trumpetaren och basisten Mattias Greén drar igång ett improvisationsdubtechnoprojekt – Gunnar Vert - som jag blir del av. Plus Greéns o min DJ-duo, där vi förutom att spela skivor också improviserar till dessa.

Kan slutligen konstatera att det finns en positiv inställning till levande musik hos flera näringsställen i staden. Hoppas det håller i sig! Och som i en cirkelrörelse ser det här året ut att sluta som det började – med nyårskonserten i domen i Eskilstuna.

"Det är ett välkänt faktum att ny kultur skapas i periferin. Centrum är mittpunkten som allt snurrar kring - så är det med både cykelhjul och karuseller. Eller vinylskivor. Men när nålen nått dit är det slut." - Ola Larsmo

Konserter:
- Emil Strandberg. Café Norr/Memento.
- ”Kresten Osgood vender blikket mod Sverige” med Goran Kajfes, Jonas Kullhammar, Bernt Rosengren, Sture Ericson, Lars-Göran Ulander, Martin Küchen, Gilbert Holmström, Reine Fiske och Johan Berthling. Copenhagen Jazz Festival/Skuespilhusets Foyer.
- Jacob Anderskov's Trio med Nils Bo Davidsen and Tyshawn Sorey. Copenhagen Jazz Festival/ILK’s 5e.
- Lofi feat. Sofia Jernberg. Copenhagen Jazz Festival/ILK's 5e.
- Peter Olsen, Klas Nevrin Ensemble. Eskilstuna konstmuseum/Memento.

Stefan Wistrand
saxofonist

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry