2014: Tony Blomdahl

2014: Tony Blomdahl

Tony Blomdahl i de småländska skogarna.

2014: Tony Blomdahl

Publicerad: mån, 2014-12-08 15:10

Jag berättar gärna om några av de awesome-konserter vi arrangerat med GEIGER i Göteborg. GEIGER gör vanligtvis fyra stycken tvådagarsfestivaler per år samt något vi kallar GEIGER-sessions, inspelningar inför publik i ELEMENT-studion i Göteborg.

Vi började året med några svettiga dagar i ELEMENT-studion i samarrangemang med Koloni i ELEMENT-studion med Jenny Gräf Sheppard, Samara Lubelski, STAER, Nisse Wohlrabe och Tommy Karlsson i februari. I mars brände vi av årets första festival, som denna gång bara blev en dag. Där körde vi bla ett solo med en av Sveriges coolaste saxofonister, Johan Jutterström! Till och med den svårflörtade och grinige Åke Parmerud var imponerad minsann. Stofilen Åke gjorde sedan en liten presentation i ord, bild och ljud av Bernard Parmegiani som han tyckte var värd att uppmärksamma litegrann. Kvällen fortsatte sedan med vokalkvartetten VOX med musik av bland andra Staffan Mossenmark och Anders Hultqvist, ett framträdande av Max Wainwright som piskade fram Dire Straits-covers på sin elgitarr och avslutades till sist med duon Ida Lundén och Pär Thörn som framförde stycket R.

I slutet av mars gjorde vi ytterligare en session med Slöta-kvartetten, bestående av Henrik Olsson, Magnus Granberg, Petter Wästberg och Anders Dahl, innan vi i början av april kickade igång vår april-festival på Storans bakficka. Där presenterade vi bland andra Annelie Nederberg/AlKamie, Leo Correia de Verdier, Rakel och Klara (dessa fantastiska tvillingar som i över ett år hade lånat min modulsynt och - säkert lite besvikna - lämnade tillbaka den efter gigget) och svensk-norsk-ungerska trion Ax/Wesseltoft/Pandi som manglade på ganska rejält under nån halvtimme. Andra kvällen öppnade med Ensemble Makadam och Ann Rosén som sedan följdes av Göteborgs hårdaste band: Heinz Hopf: harsh noise utan krusiduller med Dan och Matthias från Utmarken/Nattmaran. Maria Horn och There Are No More Seasons och spridda musikattacksakter med Bolander/Drånlun och Johan Jutterström gjorde resten av kvällen.

Under hösten brände vi av ytterligare några sessions där vi bland andra bjöd in Max Wainwright och Dirty Electronics, Judy Dunaway, RatedX, trion Nina de Heney/Lisa Ullén/Okkyung Lee samt Anna Svensdotter med sin flöjt och dator. I september genomförde vi också vår tribut-festival till nyligen bortgångne Sten Hansson - STEN FÖR FAN FEST. Efter att ha skickat ut ett call for works i världen fick vi in en hel hög med bidrag och vi valde att köra allihopa, så det blev två fullspäckade kvällar på Cinnober Teater. I november gjorde vi årets sista kvartalsfestival med bland andra Hästköttskandalen, MonoMono, Alexandra Cardénas, Jean-Francois Laporte, RTTRSPRT, Sofia Härdig/Guy Bartell/Kathy Hinde, Hernandez/Karlsson och den mycket märkliga konstellationen Drånkvartetten bestående av fyra snubbar som spelade varsin vevlira och massa elektronik. Allt på Atalante i Göteborg.

Men jag har sett annat också. I maj besökte jag Röset-festivalen. Två dagar med stenhård noise mitt i de småländska skogarna: Alfarmania, Treriksröset, Deutsch Nepal, Miljoner Döda, Altar of Flies m fl bjöd upp till dans. Samma arrangör ordnar också en lite större punkfestival med både svenska och internationella band ett par månader senare i samma skog som jag också var på. Jag visste redan innan jag åkte dit vilka mina favoriter skulle vara. Tranåsbandet som väl hållit på i över 30 år nu: RÖVSVETT!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry