2014 : Vilhelm Bromander

2014 : Vilhelm Bromander

Vilhelm Bromander.

2014 : Vilhelm Bromander

Publicerad: tors, 2014-12-11 12:58

2014, Så jävla mycket bra musik! Som jag hört och fått vara med och skapa. Vilken kraft! För mig har 2014 varit ett år där jag konstant funderat över musik och dess funktion i ett samhälle och hur den kan hjälpa till att återskapa eller förändra det.

Om credd:
Jag vill att musik ska få vara en plattform för sociala möten, inte för klättringar på en musikalisk karriärsstege. Att försöka se och inte se ner på den sociala funktionen där samspelen mellan musiker/musiker, musiker/lyssnare lyssnare/lyssnare/rum sker på en plan plattform. Vi delar en stund tillsammans, varken mer eller mindre, men bara det är fantastiskt.

Jag tror att om vi ser och pratar om musik på det sättet ger det musiken en subversiv kraft som kanske kan vara en av nycklarna att låsa upp vårt låsta konsumistiska samhälle. Vi behöver inte vara levande reklampelare som vårdar våra varumärken.

Om musik och politik:

Jag vill ge min musik en politisk laddning. Jag är så naiv att jag tror att det går att förändra världen med musik och dessutom för att jag tror att det kan ge musiken ytterligare en energi. Att spela Jazz och frijazz brukar sägas vara politiskt i sig, och det håller jag med om MEN när zoomar ut så blir det tydligt att det går att göra mer. För att sprida musiken och omvärdera bilden av musiken. Mycket musik som jag älskar har direkt koppling till en politisk rörelse. Behöver jazzen kanske sträva efter frihet på flera plan för att få musikalisk skärpa?

Tänk om musiken otvivelaktigt var en energi som rör sig MOT kung och fosterland, som försöker spränga högborglighetens högborg och ge tillbaka allt åt alla.

Musikaliska minnesbilder:

Saigon, en bränd bro på Bäckholmen. Don Cherry! Hittat grymma vinyler, mixtapes och flexidiscs! Känslan av att spela en 30 minuters solokonsert och inte hata sig själv mer än några enstaka sekunder. Örnsberg. Fylkingen. Glenn Miller. Ett ockuperat italienskt militärfort. Fryst tid och frysta klanger på Rönnells Antikvariat. Impro, frijazz, noisepop, gabber, rebetica, afrobeat, persisk pop. Improvisatoriska samtal och samspel med Klas Nevrin trio/ensemble. Music is the weapon i lador och bilar. Iniativet! The Tiny under en flygande svamp. En flygande orgel i en övergiven industrilokal som förvandlats till konshall ger hopp om framtiden.

Ett bra år helt enkelt!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry