2015: Dan Söderqvist

2015: Dan Söderqvist

Dan Söderqvist. Bild: Jenny Eve van den Arend.

2015: Dan Söderqvist

Publicerad: mån, 2015-12-14 11:28

Förutom mina barns födelseår, så har jag ofta hängt upp minnen på när olika produktioner har kommit ut. Albumen är som dagböcker och beskriver tidsandan, de väcker minnen och atmosfärer. Jag har så länge jag minns växlat mellan två olika musikaliska uttryck; dels en inåtvänd musik för dess och min egen skull, någon slags ”ambient musik”, i brist på bättre uttryck, som skildrar stämningar, ett letande efter skönhet och harmoni. Den andra musiken är den utåtriktade, politiska, desperata. I perioder har det varit viktigt att beskriva den yttre verkligheten, skönheten som finns där, men också den mörkare delen av världen. När jag ser tillbaka på 2015 är året präglat av ständiga konflikter, alla orättvisor, klimatförändringar och terrorhot, det allt mer isärdragna samhället. Jag befinner mig i ett Sverige och en värld som känns allt mer obehaglig och främmande. Jag blir ledsen, arg, förvirrad om vartannat.. en emotionell tid.

Under året har Twice a Man färdigställt albumet Presence som utgår från samtal bandet hade under sommaren 2014. Supervalår, Gazakrig och klimatförändringar präglade diskussionerna. Under hösten och vintern skrevs texter och musik, under våren gjordes själva produktionen. Albumet släpptes 6 nov. Presence är ett tidsdokument för mig. Albumet är på sätt och vis en återgång till det tidiga Twice a Man, någon slags mörk synthpop. Jocke, som var med i TAM 1983-86, kom med i bandet igen förra året och har naturligtvis påverkat albumet. Presence har blivit en resa från mörker till ljus. Från ett hopplöst mörker av krig, terror, till att faktiskt söka ett hopp trots allt. Musik fungerar ju allt som oftast som terapi, tröst och gemenskap.

Den andra stora musikaliska händelsen för mig under året var skapandet av Warm Wave-konserterna. I och med arbetet med Presence har jag intresserat mig för vad som händer i TAM:s tidiga genre. Jag har funnit en massa ny bra musik. Jag fick kontakt med César Canali i det argentinska bandet Vólkova och jag blev inbjuden att delta på en kassettutgåva som hade namnet Not so cold, a warm wave compilation. Vad konceptet handlar om är att många artister inom s.k. minimal / cold / synth wave drivs av uppror och passion, en vägran att anpassa sig till ett mer och mer individualistiskt samhällsklimat, där svaren eller alternativet istället borde byggas på empati, solidaritet och gemensamma lösningar. Under en helg i maj genomfördes första Warm Wave i Göteborg och Stockholm med banden Vólkova, Keluar, Red Mecca, Alvar och Twice a Man. Den andra Warm Wave-konserten genomfördes i november tillsammans med banden Schonwald och White Birches. Det var härligt och underbart att träffa alla dessa artister och tillsammans göra dessa konserter. Jag hoppas att det blir mer av denna DIY-anda nästa år och att få utveckla konceptet ytterligare.

En annan höjdpunkt under året var som turnéansvarig för det amerikanska folkmusikparet Buck och Shanti Curran i Arborea. Tillsammans med Paulo och Sonia från Italien färdades vi genom det halländska vårljuset, som påminde så mycket om Arboreas hemtrakter i Maine. Fina möten och underbar musik!

Det fanns även plats för andra utgåvor under 2015; En fin återutgivning av Älgarnas Trädgårds första platta Framtiden är ett svävande skepp förankrat i forntiden, med en liveplatta från tiden som bonus, bl.a. med ett helt utflippat jam från Gärdet -71. Jag gav ut Dark Flowers Awake som består av internationella samarbeten från åren 2002-10. Plattan har en mer inåtvänd attityd om man jämför med* Presence*.

Bästa konsertupplevelser under året förutom Warm Wave har för mig varit; Vólkova på Urban Spree i Berlin, Chelsea Wolfe på Pustervik, Arborea på Tokalynga, Hills på Oceanen och White Birches i Trollhättan.

De album som jag lyssnat mest på under året ; Espen and the Witch / A New Nature, Chelsea Wolfe / Abyss, White Birches / Dark Waters och Jordi Savall / Armenian Spirit.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry