2015: Joacim Nyberg

2015: Joacim Nyberg

Japan 2015. Ett gediget hantverk.

2015: Joacim Nyberg

Publicerad: tors, 2015-12-17 18:52

Av: Joacim Nyberg

2015. Året då jag fick äran att ta över som redaktör för Soundofmusic. En stor händelse, SOM är en unik tidskrift. Ett privilegium, men även ett stort ansvar. Jag är mycket lycklig och tacksam över att ha fått sätta mitt avtryck i den tidskrift som länge varit min absoluta favorit. När jag med skakig hand skrev min första trevande skivrecension för bara två och ett halvt år sedan kunde jag aldrig drömma om att det skulle vara jag som fick styra skutan genom experimentella farvatten.

Arbetet med Soundofmusic har förändrat mitt liv. Det har vidgat mina vyer, öppnat mina öron och fått mig att tänka bortom det uppenbara. Jag har också knutit ovärderliga kontakter och framför allt fått jobba tillsammans med några av Sveriges absolut skickligaste musikskribenter. Och jag har fått höra otroligt mycket musik. Oändliga timmar har lagts på lyssnande, funderande och skrivande. Musiken är en gåva som Soundofmusic generöst delat med sig av.

Men det har inte alltid varit lätt. Att göra en tidskrift kräver mycket av en. Det är rent konkret mycket arbete, nya nummer ska fyllas ut, mängder av mail ska svaras på, skivor skickas och sedan ska man hinna med själva musiken och skrivandet också. Detta konkreta tar ut sin rätt på det mer känslomässiga. Ibland har jag känt mig less på musik. Less på att lyssna och less på att sitta framför datorn med blank sida. Så har vi nog alla känt vid något tillfälle. Men skam den som ger sig! Soundofmusic har kämpat vidare i alla väder och även om vi kanske inte är som i våra glansdagar så finns fortfarande glöden kvar och vi fortsätter att kämpa för och lyfta fram en marginaliserad musik. Jag vill tro att vi behövs!

Marginaliserad musik skrev jag. Kanske ekonomiskt. Kanske uppmärksamhetsmässigt. Men när det kommer till passionen är den experimentella musiken en av de starkaste. Få genrer har så inbitna och trogna följare och under året har det varit fler konserter och evenemang än kanske någonsin och det har släppts vansinnigt mycket skivor, både helt nya och återutgivningar. Det händer mycket i den experimentella världen och det finns en vilja och livskraft som ingen kulturpolitiker i världen kan släcka.

När 2015 nu lider mot sitt slut känner jag mig stolt. Stolt över det jag har åstadkommit som ny redaktör och stolt över det som alla vi på Soundofmusic har åstadkommit tillsammans. Med fuktig blick vill jag tacka och önska alla er kära läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år.

För att visa att jag inte är en inskränkt, sur jazznörd väljer jag att avsluta min årstext med ett citat från Håkan Hellström:

"Vi kanske ses det finns en chans..."

Joacim Nyberg, Stockholm, 17 december 2015.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry