2015: Kristoffer Westin

2015: Kristoffer Westin

I väntan på Magma

2015: Kristoffer Westin

Publicerad: ons, 2015-12-16 15:20

I början av året tog jag en tillfällig paus i musiklyssnandet. Det varade sisådär en månad – saknade motivation, intresse och koncentration. Men när jag åter hittade tillbaka, tycktes musiken mer magisk än på mycket länge. En paus i flödet var kort sagt behövligt – information overload unit. Det får mig vidare att tänka på informationshantering, och hur den tåls att tänka på ur flera aspekter: inte bara det kritiska ögat och örat, utan även det giriga – då nyfikenheten övergår i slentrian.

Med nya öron anlände jag till UKK den 20 maj och upplevde en fantastisk konsert med trion Akira Sakata, Paal Nilssen-Love och Johan Berthling. Spirituell överskridning! Ett av mina starkaste ögonblick i frijazzväg. PK Ensemble på Crescendo i Norrköping var en annan stor upplevelse – Marie Selander, Jörgen Adolphsson, Tuomo Haapala och Per Kolsgård lät den fria improvisationen stå i centrum för en musik som hämtat intryck från hela världen, såväl nytt som gammalt. Därtill måste jag lyfta fram Norrbotten Neo, som tillsammans med sångerskan Ibba Andersson gav ett fint framförande i Norrköpings Konstmuseum av Schoenbergs klassiker Pierrot Lunaire. På programmet stod dessutom verk av Kaija Saariaho och George Crumb, som också spelades med övertygelse. Årets konsertupplevelse stod emellertid franska Magma för – deras framträdande i Helsingborg var fullkomligt magiskt!

Också mängder av skivor har förstås spisats. 2015 är året då jag ägnade allt mer tid åt musiktraditioner från hela världen, särskilt Nordafrika och stora delar av Asien. Intresset för nutida musik är lika omfattande som vanligt – har emellertid återupptäckt mycket rockorienterad musik på senare tid. Bland avlyssnade utgivningar från 2015 imponerade Jürg Freys Grizzana and other pieces 2009-2014 mest, tätt följt av Michael Pisaros Melody, silence (for solo guitar). Ytterligare en skiva som kittlade extraordinärt mycket var Nurse With Wounds The surveillance lounge, som jag missade när den kom ut på CD 2009, men införskaffade härom månaden då den gavs ut på vinyl.

Mycket annat intressant kom naturligtvis ut 2015. Nedan har jag samlat tio nya skivor, respektive tio återutgivningar som tilltalade mig särskilt.

Nya skivor:
Common Objects: Whitewashed with lines (Another Timbre)
Fraufraulein: Extinguishment (Another Timbre)
Jürg Frey: Grizzana and other pieces 2009-2014 (Another Timbre)
Reinhold Friedl: Golden quinces, earthed for spatialized Neo-Bechstein (Bocian Records)
Michal Libera with Martin Küchen & Ralf Meinz: Tyto Alba (Bolt)
Alvin Lucier: Dark matter (GOD Records)
Phill Niblock: T H I R (VON)
Michael Pisaro: Melody, silence (for solo guitar) (Potlatch)
Guy Reibel: Douze inventions en six modes de jeu (Karl Records)
Tomasz Sikorski / Julius Eastman: Unchained (Bolt)

Återutgivningar:
Jean Guerin: Tacet (SouffleContinu Records)
Ariel Kalma: Le temps des moissons (Wah Wah Records)
Lyoto Music: Lyoto Music (Urashima)
Nurse With Wound: The surveillance lounge (North North)
Shub Niggurath: Les morts vont vite (Musea / Replica Records)
Bernard Vitet: La Guepe (SouffleContinu Records)
Weidorje: Weidorje (Replica Records)
Frank Wright Quartet: Church number 9 (Calumet)
Sun Ra: Calling planet earth (ORG Music)
Älgarnas Trädgård: Framtiden är ett svävande skepp, förankrat i forntiden (Subliminal Sounds)

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry