2015: Lars Jönsson

2015: Lars Jönsson

Lars Jönsson: Självporträtt i väntan på T-banan.

2015: Lars Jönsson

Publicerad: tis, 2015-12-15 16:56

Av: Lars Jönsson

Hur summerar man ett musikår?

Var 2015 ett bra år?
Var / är Stockholm en bra stad för levande musik inom jazz och impro?
Hur många konserter under året minns man, som lyckade eller med besvikelse?

För min del var det av drygt 100 konserter i Stockholm nog bara 5-6 som inte var så lyckade. Resten var antingen bra eller ännu bättre (kanske hälften av varje).
Man väljer ju själv vad man går på så det känns som en rimlig fördelning.
Förutom de drygt 100 konserterna i Stockholm var det under 2015 några fina mindre festivaler (på Rönnells och i Bredäng).

Så musiklivet i Stockholm är rätt bra, fast man får leta emellanåt för att hitta konserterna. Under året var det konserter på 26 olika ställen i Stockholm.
Som jag hittade, kanske jag ska tillägga, säkert var det en hel del som jag inte visste om.

Kanske ligger det i tiden att det är mindre ställen som Rönnells och Khimaira som känns som de mest intressanta just nu.
Saknas något?

Jo, även om det är väldigt många fantastiska musiker i Stockholm / Sverige / Norden (ingen nämnd, ingen glömd), så kan jag ibland sakna fler utländska besök (fast visst var det väldigt bra konserter med Matthew Shipp, Maria Faust, m fl)
Men det ger förstås också anledning att resa lite. Köpenhamn är ju nära och bjöd bl a på Matana Roberts och en inställd Jemeel Moondoc-konsert (de försökta iallafall) och framförallt en riktig jazzfestival, 1200 konserter på 10 dagar (Lotte Anker – Okkkyung Lee – Paul Lovens trio, Fire Orchestra, The Thing, Maria Faust och inte minst 5E under de tre dagar jag var där).

Blow Out i Oslo bjöd på en omväxlande festival med många höjdpunkter i augusti (bl a Evan Parker med Paal Nilssen-Love, Ståle Liavik Sohlberg och Maria Chavez, Joe McPhee solo och i kvartett med Paal N-L, Per Zanussi och Alexander von Schlippenbach och SCHLIPPENBACH TRIO!).
Något Berlinbesök under året är ju alltid trevligt (i år var det Peter Brötzmann i en italiensk-schweizisk kvartett).

Och festivalen på Sardinien i Sant'Anna Arresi vill man gärna göra till en årlig semester. T ex var det fyra kvällar med Evan Parker i år.

Och årets sista festival var en Brötzmannfest i Krakow, fyra dagar varav tre på Alchemia (finns det någon bättre jazzklubb?). Brötzmann närmar sig 75 och är bättre än någonsin. Förutom en massa kända Brötzmann-vänner var Heather Leigh en ny kul bekantskap på pedal steel guitar.

Så, jo, 2015 var ett bra år (och det är några veckor kvar).

Och så finns det inspelad musik också, men det är ett annat kapitel.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry