2015: Lisa Nordström

2015: Lisa Nordström

Lisa Nordström i Havanna.

2015: Lisa Nordström

Publicerad: ons, 2015-12-16 13:45

Det är mitt i december 2015. Världen skälver och jag sitter på ett sent tåg hem till Göteborg från Stockholm med en perfekt guldgul månskärva som följeslagare i natten.

Oneothrix Point Never i lurarna. Kaffe i kopp. Och mitt musikår 2015:

Jag tror att det här året kommer bli ett sådant där år som jag kommer att minnas, kanske inte exakt årtalet, men den här tiden som en milstolpe där jag avslutade ett viktigt kapitel och kastade mig ut i ett nytt.

I januari släppte vi vårt fjärde album med Midaircondo som också heter IV. En skiva som jag är otroligt stolt över. Den spelades in helt öppet och improviserat inför en livepublik under två kvällar i Svenska Grammofonstudion. Det blev en dubbelvinyl i granitsvart box med riso-printade artwork av Ola Ingvarsson. Så lyxigt och skönt att gå hela vägen både i hur musiken kom till och hur den paketerades.

Vi firade med att släppa den samtidigt som vi gjorde en Popical-konsert på konserthuset i Göteborg med musiker från Symfonikerna och magiska arr av vår musik signerade Martin Schaub. Och så ibland uppstår de där sällsynta speltillfällena när allt känns overkligt och man liksom inte fattar att man är med om det man själv har iscensatt.

I april sjösatte jag och Pether Lindgren vårt projekt Sonica Sequence med en magisk resa till Kuba. I Sonica Sequence åker vi till nya platser tillsammans med ett ljud- och filmteam och väl på plats letar vi efter intressanta locations och så bjuder vi in lokala musiker att komma och göra en improviserad session med mig på platsen. Inga rep, inga klipp i efterhand. Bara ett möte på en plats.

Så i en gammal övergiven teater mitt i Havanna, i dammet, bland skrot och växter som tagit över ruinen, riggar jag upp mina prylar och väntar. Väntar på att kanske, kanske Ele Valdés dyker upp och spelar med mig. Och så kommer hon. Först står hon bakom en solfjäder och bara lyssnar på när jag spelar och plötsligt går hon fram och tar en mikrofon och börjar sjunga. Och där står vi i en scenografi som inte går att göra mer perfekt, fåglar flyger genom det trasiga taket och trafiken ligger som en distanserad ljudkuliss där utanför och vi bara spelar. Och jag är i där mitt i filmen som jag iscensatt fast utan att veta hur det ska bli, om det ska gå, om det blir bra. Och så är det så lätt . Att spela. Allt det där andra - söka alla bidrag, resa med teknisk utrustning, fixa intyg att filma i Havanna, hitta rätt styrka på strömmen så att inte mixern pajar - allt det är ju skitmeckigt. Men att spela. Vad lätt det är egentligen. Om man bara är där, börjar någonstans, lyssnar på varandra och börjar dansa ihop...

Sen under sommaren så tog Lisen Rylander Löve och jag beslutet att låta Midaircondo somna in för att ge plats åt andra projekt. I 12 år har vi spelat tillsammans och det här var bland de svåraste beslut jag någonsin tagit. Midaircondo har varit en en så viktig del av våra liv under alla dessa år och jag är så otroligt stolt och över allt vi gjort och tacksam för att jag har fått vara med om den här resan. Men vi kände att det var dags att lämna Midaircondos trygga famn för att utmana och utveckla oss på var sitt håll. Och märkligast av allt är att sista låten på IV heter "Closure", fast vi inte hade tänkt på att sluta när vi gjorde den.

Under hösten har jag varit med i 4 möten i P2 där jag labbade fram ny musik tillsammans med den turkiska sångerskan Burcu Ada i radiohuset i Malmö under 3 dagar och dag 4 gjorde vi en livekonsert på Malmö Live som sänds i P2 i mellandagarna. Sen tog jag (som CultBOA) med Burcu till Nefertiti och Women in Jazz festival och gjorde ett fantastiskt kul gig där jag även bjöd med ännu en magisk röst - Lindha Kallerdahl.

Och så har jag och slagverkaren Mika Takehara haft våra första spelningar som Zawa Zawa, en grupp som jag kommer spela mycket med nästa år.

Nu de sista veckorna innan året är slut så tillbringar jag dagarna i min studio i Svenska Grammofonstudion. Jag förbereder vårens tre etapper av Sonica Sequence till Indonesien, Japan och Libanon och ny musik till olika projekt och samarbeten som är på gång till nästa musikår: 2016.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry