2015: Lisen Rylander Löve

2015: Lisen Rylander Löve

Lisen Rylander Löve. Bild: Karolina Alfredsson.

2015: Lisen Rylander Löve

Publicerad: mån, 2015-12-14 11:47

Ibland funderar jag på vad det är för mening med att hålla på med musik. När världen ser ut som den gör, det är krig, människor tvingas fly från sina hem, människor har ingenstans att bo, människor tvingas tigga. För de ser inga alternativ. Och så ser jag på mig själv, jag kan bo där jag vill, jag har ett hem och en trygg tillvaro. Och jag får spela musik och uttrycka mig själv. Är det att hjälpa världen? Tänker ibland att jag kanske skulle jobba med något som mer konkret hjälper utsatta människor.

Men så hör jag riktigt bra musik, musik som berör, eller så hamnar jag i ett musikaliskt sammanhang där jag tappar tid och rum när jag spelar, då förstår jag, musiken har en enorm kraft och den behövs, liksom all konst. Det är viktigt. Som en motkraft till allt det jobbiga. Känner mig tacksam att få göra det jag gör.

När jag först skulle komma på vad jag gjort under året tänkte jag att det nog inte var så mycket, men som vanligt har det blivit en hel del ändå. Här är några höjdpunkter och för mig speciella händelser som hände under 2015:

Midaircondo släppte sin fjärde skiva - IV- och i samband med det gjorde vi en konsert med delar av Göteborgs Symfoniker i Popical-serien i Stenhammarsalen, Konserthuset, Göteborg. Stor upplevelse!

Jag hörde och såg Kraftwerk live för första gången i mitt liv. Slogs återigen av hur genialiska och ofta ganska enkla melodier de har. Det är så mäktigt att de fortfarande drar fulla hus. Kultgubbar i trikå, fint. Föreställde mig hur det skulle se ut om det stod fyra damer där istället, hade varit kul. Den synen kanske vi kommer få se om ett antal år.

Midaircondo spelade på en historisk plats - Grimeton Radiostation. Vilket ställe! En radiostation med fungerande elektromekanisk långvågssändare för telegrafi med tillhörande antennsystem från början av 1920-talet. Upprättades för telegrafiförbindelse med USA. Allt finns kvar i original och ser ut som det gjorde när det byggdes.

The Splendor turnerade i USA och Kanada. Konserter gjordes på fina festivaler och spelställen i NYC, Rochester, Vancouver och Washington. Väldigt kul och lyxig turné i gourmématens och vinets tecken.

Jag och Lisa bestämde oss för att lägga ner Midaircondo efter 12 år. Lite sorgligt men också logiskt och bra. Ibland behöver man offra något för att ge tid och utrymme åt något annat. Sista spelningen gjordes i Köpenhamn på Nordic Music Days (fast sen blev det en till, en välgörenhetsspelning i Eskilstuna). Köpenhamnsspelningen blev ett fint avslut (ser ändå den som den sista) och lite rörande. Jag kände mig väldigt inne i Midaircondo-bubblan och förstod varför vi ändå hållit på i 12 år. Väldigt stark musikalisk connection mellan mig och Lisa.

Jag komponerade och spelade in musik till Teater Jaguars föreställning Dödsängel. Den handlar om våld och nazism från Andra Världskriget till idag. Sorgligt nog lika aktuella ämnen idag.

Jag spelade med Rickie Lee Jones på invigningskonserten av Stockholms Jazzfestival. Rickie Lee Jones alltså….vilken stjärna! Hon har fortfarande en helt magisk röst. En stor ära att få dela scen med henne.

Under året har det varit många nya musikaliska möten, nya konstellationer, en hel del funderingar och tvivel som mot slutet av året landade i ett större lugn. Nu ska jag ta tag i ett nytt projekt. Mer saxofon, mer basklarinett, mer sång, fler pedaler.

Så, tack för det här året, ses 2016!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry