2015: Mårten Magnefors

2015: Mårten Magnefors

Mårten Magnefors. Bild: Micke Keysendal.

2015: Mårten Magnefors

Publicerad: tis, 2015-12-15 21:03

Jag bjöd hem Audrey Chen på fisksoppa förra hösten efter att vi spelat tillsammans på GAS-festivalen i Göteborg. Vi kände inte varann så bra. Soppan blev rätt ok, tråkigt bara att jag råkade somna när jag la mina barn. Sov rätt länge också... Vaknade av att hon väckte mig när hon ville tillbaka till hotellet. Skamsen var jag när vi möttes igen i år på Sowieso i Berlin. Lyckligtvis för mig så har hon ett stort hjärta och vi (mest hon) kunde skratta åt det och giget blev bra. Nu tänker jag ofta på att vi borde spela mer...

Möten där vi vågar mötas som oss själva, blir ganska bra ibland.

Musikåret 2015 har för mig handlat mycket om möten, ett väldigt
händelserikt år och jag vill tacka alla er som på något sätt medverkat eller påverkat. Så otroligt många starka och fina upplevelser som jag fått ta del av, både som utövare och lyssnare. WOW!!! TACK!!! Ett speciellt tack till min livskamrat och mamman till mina underbara barn, med dig blir mitt liv så otroligt mycket bättre, tack för alla samtal, din närhet, din förståelse och din kärlek. Tack Kerstin.

Mitt 2015 har musikaliskt handlat om energi, flöde, konceptuella
strukturer, abstrakta ljudrum, sound och... beats?! Att ifrågasätta mina egna fördomar och att inte hålla tillbaka ett uns. Jag har sett många bra konserter, några dåliga också, men det gjorde bara att de bra blev ännu bättre.

Det finns några personliga höjdpunkter som sticker ut :

DOGLIFE (trio tillsammans med Anna Högberg och Finn Loxbo)
Vi gjorde en liten split tour med Brötzmann/Uuskyla!! På gränsen till overkligt att vara med i detta sammanhang, dessa två ikoner, otroligt roligt!
Orion on fire! Vi spelade på en av klubbkvällarna i samband med
föreställningen Det Flygande Barnet på Orionteatern i Stockholm, delade kväll med Elsa Bergman, Joachim Nordwall, Wildbirds & Peacedrums samt FIRE! + Martin Hederos + Simon Olsson. En minst sagt oförglömlig kväll som jag för alltid kommer att bära med mig. Det som gör denna kväll lite extra speciell var att jag ställde in ett annat gig med Dark Horse på Glenn Miller Café och jag är evigt tacksam för att jag kom undan så lätt, TACK för det John, Alfred och grymmaste vikarien i världen Henrik Wartel som hoppade in i sista stund.
Finaste Alvesta Jazz & Blues (vi har nog aldrig gjort ett längre gig
någonsin).
Flow Festival i Helsingfors.
Miniturnén i Polen och Österrike.
Ett stort tack till Brötz och Nefertiti i Göteborg också där vi haft
grymt roliga gigs i år.

Dark Horse (trio med John Holmström och Alfred Lorinius)
Releasekvällen på Atalante i Göteborg, magiskt. Sverigeturnén.
Europaturnén i Polen, Tyskland och Italien (extra roligt blev det ju
när vi utökade trion till kvartett med Audrey Chen i Berlin).
Mózg Festival i Bydgoszcz (Polen), vi delade kväll med bl a
fantastiska The Necks som gjorde en asgrym spelning.

Vikarierade för Martin Öhman i Deus Ex Machina (Lindha Kallerdahl, Lisen Rylander Löve). Bandets första gig för övrigt, haha!! Vi spelade på en stödgala och drog in 18 000 kr till UNHCR.

Jag och Staffan Svensson driver också klubb Entra i Göteborg och hösten 2015 flyttade vi in på Nefertiti. Jag är ruggigt stolt och glad för alla bokningar jag gjort på Entra 2015. Grymma konserter,
underbara musiker!!
Linda Oláh Solo, Martin Taxt & Henrik Olsson, Naoko Sakata och Johan Hjalmarsson Duo, Lindha Kallerdahl SOLO, Elsa Bergman, Signe Dahlgreen och Ståle Liavik Solberg, Casey Moir Band, John Holmström SOLO, Vilhelm Bromanders Initiativ, Jonny Wartel 4tet, Högberg/Rolfsson/de Heney, Angry Loner, Malin Wättring 8, Stefan Wingefors Trio

Musikaliska upplevelser jag minns i övrigt:
BARREN- Toby Kassell och Johan Jutterström, Adrian Myhr, Natalie Sandtorv, Rasmussen Corsano Duo, Sunn O))), Fire! Sven-Åke Johansson, Emmylou Harris & Rodney Crowell, Caribou.

Plattor, musiker som jag lyssnat mest på 2015 är: John Coltrane
Quartet, Jimi Hendrix, Nina Simone, Madvillain/Madvillainy, The Roots, Kendrick Lamar/To Pimp A Butterfly, J Dilla, Walk Through Fire/Hope Is Misery, PJ Harvey, Ornette Coleman, Archie Shepp,Time is a mountain/II, The Cure, Bob Hund, Sun Ra och Tyshawn Sorey.

2015 var också året när Sverige stängde gränserna för människor i nöd, spottade på tiggare, brände flyktingförläggningar osv osv...Världen förändrades på många sätt. Jag ska ändra den till något bättre genom att spela ännu mer trummor, möt mig i 2016.

Tack,
Mårten Magnefors

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry