2015: Niklas Persson

2015: Niklas Persson

Niklas Persson spelar på Music Lovers.

2015: Niklas Persson

Publicerad: mån, 2015-12-14 12:12

De senaste åren har min musikaliska verksamhet skiftat mellan låg- och högintensiva perioder - 2015 var inget undantag. Som heltidsarbetande musikbibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg känner jag mig stundtals långt ifrån musikerlivet. Under längre perioder är mitt musicerande sporadiskt och består av skivlyssning, konsertbesök och funderingar kring komposition. Det positiva i detta tillstånd är att min musik inte forceras fram. Biblioteksarbetet ger perspektiv till musiken och skapar ekonomisk trygghet, vilket gör att jag inte behöver kompromissa med mitt musikaliska uttryck.

Året började med en skivinspelning tillsammans med min vän och kollega kontrabasisten Patric Thorman. Vi spelade in skivan Yksi Kaksi under namnet Duon som imploderade. Musiken blandar skrivet material med fria improvisationer i soloformat. Mitt starkaste minne av inspelningen är att den tog mycket fysisk kraft i anspråk. Att hålla uppe en nerv och skapa musik på enbart två personer kräver mycket energi. Efter inspelningen skiftade jag fokus till min nya samtalscirkel på biblioteket - Samtal om musik. Cirkeln kretsar kring olika musikgenrer eller musiker och är öppen för alla. Deltagarna och jag lyssnar och diskuterar tillsammans i lugn och ro, i ett ömsesidigt lärande. Hittills har vi pratat om och lyssnat på Sun Ra och Billie Holiday. Ett ögonblick dröjer sig kvar; under samtalet om Billie Holiday berättar en äldre dam om när hon såg Holiday live på Liseberg 1954. Holiday fick ledas in på scen efter att hon trasslat in sig i ridån.

Sommaren ägnade jag åt att skriva ny musik åt mina hjärtebarn Kvintetten som sprängdes och Brända broar i en stuga i de småländska skogarna. Under hösten åkte kvintetten på turné i Finland. Det var upplyftande att möta en ny publik och spela på nya konsertlokaler. Att göra framträdanden under en längre period medför i bästa fall att en grupp får en gemensam andning, något jag fick erfara i slutet av turnén. Därefter var det dags för releasespelningar med Brända Broar och Duon som imploderade. Att spela med Broarna känns avslappnat, roligt och enkelt. Veckan därpå gjorde Duon som imploderade en fin releasespelning på Music Lovers Records i Göteborg. Mellan spelningarna fick jag tillfälle att tala om musik och konst med mina vänner Joel, Anders, Elsa och Matti.

Minnesvärda konsertbesök under året var Brötzmann/Uuskyla duo, en solokonsert med Sven-Åke Johansson samt gruppen Skogen. Även en duoimprovisation med Nina de Heney och Anna Högberg på biblioteket tillhör höjdpunkterna. Känner mig också tacksam att dela replokal med trumslagaren Henrik Wartel - en mästarmusiker.

Mina förhoppningar inför 2016 är att Brötz, Levande musik och Atalante fortsätter lyfta Göteborgs musikliv från det strömlinjeformade och evenemangsartade till det intressanta, kvalitativa och oväntade. Vad gäller mitt egna musicerande väcktes under Finlandsturnén idén om att skriva och arrangera musik för en större ensemble.

Till slut: Anders, fantastiskt att Brända broar fick ges ut på ditt bolag Signal and sound - världsklass. Tack Frida - you're the best!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry