2015: PM Jönsson

2015: PM Jönsson

Abisko, juni 2015. Bild: Christine Rydén.

2015: PM Jönsson

Publicerad: tis, 2015-12-15 22:46

Av: PM Jönsson

Förra året skrev jag om en transsibirisk resa som överskuggade allt annat. I år åkte vi tåg rakt uppåt i stället, till Abisko. En vistelse utan musik, men jag hörde en blåhake i fjällbjörkskogen. En gammal dröm. Kanske slutar jag samla skivor och blir den fågelkryssare jag är innerst inne. Vill se biätare, eremitibisar i det vilda, fiskgjuse, träskonäbb, paradisfåglar, olika sorters kungsfiskare… Men en kråka som flyger utanför fönstret är inte så dumt det heller! Fjällbjörkskogen var bland det finaste jag sett för övrigt. Hoppas att miljööverenskommelsen som precis slutits blir en blåslampa för politiker, industriledare och alla andra. Mig själv inkluderad. En tyst, död natur vore en mardröm.

Mycket studier i år, mindre musik än vanligt. Konserten jag minns allra bäst är Keiji Haino på Lisebergs Taubescen. Dels för att det var bra som tusan, men också för att det var så märkligt att se honom där. Få musiker som jag velat se lika mycket som den japanske experimentveteranen. Nu drömmer jag om Roscoe Mitchell på Liseberg! Ja, egentligen inte, men varför inte? En annan konsert jag minns var också på Liseberg. Min cellospelande son och massa andra ungar på kulturskolans dag. Fint.

I slutet av året fastnade jag oväntat starkt vid Laurie Andersons soundtrack till filmen Heart of a Dog. Jag blev nästan tårögd vid datorn. Ord, berättelser, om livet och döden. Det enkla och det svåra. Personligt och allmänmänskligt. Konstaterade också att känslorna alltjämt brinner för Godspeed You! Black Emperor. Konserten med Swans på Truckstop Alaska hade motsatt effekt. Det var för mycket. Blev tomt. Kvar endast ett skal. Bra svensk jazz & impro, som Malin Wättring, Duon Som Imploderade, Casey Moir, Johan Moir och Per Texas Johanssons comeback. Svenska Kaputt fick mig att gräva i de finska 60- och 70-talen. Arkivsläppet med Nordström/Johansson/Schlippenbach – wow! Parallelllyssnade på Kamasi Washington och Kendrick Lamar, nynnade på "Luren i Min Ficka" med Grillat & Grändy i flera månader och har i höst lyssnat på Erik Lundins Ep Suedi säkert trettio gånger. Långt ifrån Laurie Anderson, men även här tar orden över. Sverige, 2015. Landet alla vill åka till - men som inte alltid visar upp sin vänliga sida.

När det gäller återutgivningar och begagnade skivfynd är jag förutsägbar. Gammal blues och folkmusik, fältinspelningar, samlingar från 78rpm-eran och musik från Afrika, Mellanöstern och Asien. Och en och annan Messiaen och Penderecki. Ingen musik gjorde mig lika glad som Obaa Sima med Ata Kak. R´n´b-inspirerad hiplife av en man från Ghana, släppt på kassett för 21 år sedan, och nu på skiva via Awesome Tapes from Africa. Grym samling med kambodjansk pop från Dust-to-Digital. Sahel Sounds fortsätter att sprida musik från Mali, Niger, Mauretanien och Senegal. Sublime Frequencies gav ut fina skivor med musik från Sahel och Tanzania. Indian Talking Machine-boken. Smithsonian Folkways digitala utgivning av Unescokatalogen. Så mycket bra musik! Gammalt svenskt som fick nytt liv: Älgarnas Trädgård och Cortex. Årets svenska kulturgärning är nog den nya dubbelvolymen av Vägra Raggarna Benzin: Punk i Provinserna 78-82. Nyutgåvan av Jazz under the Midnight Sun med Lars Lystedt Sextet gjorde mig glad häromveckan. Fin svensk sextiotalsjazz. Jag mindes sommaren och hamnar där jag började. Nästan. Inte i Abisko, men i Sarek och Bottenviken.

Pillade ihop en spellista med gammalny musik från året. 50 låtar. Jazz av olika slag. Punk. Arabiskt. Mycket annat. En skön mix. Soundofmusicmusik. God lyssning!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry