30 Låtar Indisk Folkmusik

30 Låtar Indisk Folkmusik

Songs of Assam, Uttar Pradesh, and the Andamans (Folkways, 1960).

30 Låtar Indisk Folkmusik

Publicerad: ons, 2013-05-15 12:35

Går det att sammanfatta indisk folkmusik med 30 låtar. Nej, självklart inte. Soundofmusic har gjort ett försök och presenterar några av människorna bakom inspelningarna.

Av: PM Jönsson

Det bor över en miljard människor i Indien. Landet har 28 delstater och sju unionsterritorier, mängder av språk, religioner och folkgrupper. Dessutom har Indien mycket kulturellt gemensamt med Pakistan, Bangladesh och Sri Lanka. Ingen lätt uppgift således att välja några låtar med indisk musik, framförallt folkmusik och religiös musik. Jag har struntat i den välkända konstmusiken. I huvudsak handlar det om etnografiska inspelningar, från skivbolag som dokumenterar världens olika musiktraditioner.

Eftersom listan skapades i samklang med en recension av en Ocoradubbel som presenterar musik från Nilgiribergen känns det passande att starta med musik från samma region. Fast det är en gammal inspelning, från en volym i den brittiska skivserien The History of Music in Sound som HMV gav ut som komplement till bokverket New Oxford History of Music och där musikvalen delvis hämtades från en BBC-serie om europeisk musik som började sändas i radio i slutet av 40-talet. Då handlade det enbart om europeisk musik, skivorna gavs ut som Ep-skivor i stora buntar, men i slutet av 50-talet gavs allt ut igen på Lp. Och då fick även resten av världen vara med, på två album. 7 låtar, eller utdrag av musik, hämtades från Indien.

Även om inte ljudkvaliteten är topp så är det fascinerande att lyssna på skivorna från Folkways och Lyrichord, som inspelningarna från Uttar Pradesh, Assam, Kerala, Manipur och Kashmir, helt olika delar av den indiska subkontinenten. Manipur ligger nära Burma och låten jag har valt från Songs from Assam, Uttar Pradesh and the Andamans (Folkways, 1960) är ett kapitel i sig. Ungdomar från Andamanerna som sjunger, skriker, men om vad? Texthäftena som var med alla Folkways-skivor finns att ladda ned på pdf, jag gör det, och läser att de sjunger ”Låt oss gå och fånga sköldpaddor”.

Music from the Shrines of Ajmer and Mundra - utgiven av Lyrichord i USA, Tangent (Lp) och Topic (Cd) i England - var en av alla fältinspelningsskivor från Asien som John Levy (1910-1976) spelade in. Mellan 1958-1972 åkte John Levy runt i Indien, Sri Lanka, Bhutan, Taiwan, Kina och Sydkorea, dokumenterade traditioner, i dag finns hela arkivet på Edinburghs universitet. Det är alltid superintressanta skivor. Jag tog med flera inspelningar från skivor på VDE-Gallo, schweiziskt skivbolag, som i samverkan med Geneves etnografiska museum har gett ut många skivor med folkmusik, chef för inspelningsverksamheten var i många år den rumänska tonsättaren och musikantropologen Constatin Brailoiu (1893-1958). Han sammanställde en gigantisk skivserie på 50-talet – 78-varvare - under namnet Collection Universelle de Musique Populaire Enregistrée. Delar av materialet har digitaliserats och tillgängliggjorts på senare år.

Indisk musik kan vara så mycket. Lyssna på de tre sista låtarna som kopplar av en smula efter rituella trumceremonier från Kerala. Mungiga och trumma från Rajasthan. Musik från munorglar från en ceremoni i västra Bangladesh som böljar fram i ett fantastiskt, minimalistiskt flöde. Och allra sist, musiker som spelar trumpetsnäcka, på en strand, antar jag, i östra Indien. Inspelning från Folk Music of India (Orissa) (Lyrichord).


Spotifylista med 30 låtar indisk folkmusik

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry