Bucky Dome på Moderna Museet.

Bucky Dome på Moderna Museet.

The Organic Music Band. Foto: Vera Nygren

Bucky Dome på Moderna Museet.

Publiken vid den återuppbyggda domen utanför Moderna Museet. Foto: Vera Nygren

Bucky Dome på Moderna Museet.

Neneh Cherry och Mats Gustafsson. Foto: Magnus Nygren

Bucky Dome på Moderna Museet.

Publicerad: tors, 2012-05-17 23:28

När Bucky Dome invigdes på Moderna Museet var Don Cherrys musik i luften. Konserter med The Organic Music Band - med bland annat Goran Kajfes och Bengt Berger - och Neneh Cherry & The Thing.

Av: PM Jönsson

Varför ska man återvända till det förflutna? Så kanske någon tänker, inför ett projekt som Bucky Dome, som startade i Moderna Museets trädgård igår och som kommer att fortsätta hela sommaren fram till den 9 september. 1971 byggdes en liknande dome på ungefär samma plats, av samma arkitekt/uppfinnare/konstnär, Bengt Carling, som i sin tur var inspirerad av Buckminster Fuller, den amerikanska visionären vars idéer bland annat – om jag minns rätt - inspirerade John Cage. I domen, ett slags alternativt tält, kunde man hela sommaren 1971 träffa familjen Cherry som även bodde på Skeppsholmen just då. Don & Moki Cherry samt barnen Neneh och Eagle-Eye bjöd in folk, musiker och konstnärer, och det var även här delar av Organic Music Society spelades in, den mytiska skivan som Caprice – äntligen - släpper på nytt.

Passande så klart att invigningen av Bucky Dome är samtidigt som releasefesten för Organic Music Society. Men det var även releaseförfest för skivan som The Thing gjort med Neneh Cherry, The Cherry Thing (Smalltown Supersound). Men det egentliga släppdatumet är i början av juni. Det nya och det gamla förenas, bra eftersom om det endast hade varit tillbakablickande hade hela tillställningen varit problematisk. För mycket nostalgi helt enkelt. Sen kan ju det i och för sig vara trevligt, särskilt om man som mig var ett litet barn i början av 70-talet, och som helt missade den här eran.

Är Don Cherry underskattad? Nej, det kan man nog inte säga. Men eftersom det saknas en biografi om honom, och att vissa skivor varit luriga att få tag på - samt att det i svenska historieskrivningar lagts större vikt på den del av den progressiva musiken som inte nosade på jazz - så känns det ibland så. Nu tänker jag främst på Don Cherrys tid i Sverige och hans kopplingar till musiker som Bengt Berger och Christer Bothén, som båda givetvis fanns på plats, i The Organic Music Band. Bengt Berger är för övrigt med och arrangerar Bucky Dome, och under sommaren kommer det att vara workshops i Don Cherrys anda, en hel del konserter med musiker som har rötter i 60- och 70-talet, men även yngre musiker och samarbeten med Fylkingen och EMS. Parallellt med Bucky Dome visas också en utställning med Moki Cherrys verk i Arkitekturmuseets glasgång.

Det var en fin konsert. Uppsluppet. Lite i samma anda som skivan ibland. Typisk Cherryjazz, inslag av mantran, afrikanskt, kollektivt spel, sologrejer. Don Cherry-lärjungen Goran Kajfes på trumpet, Christer Bothén spelade donso ngoni, flera saxofonister, Per Tjernberg på slagverk, Don Cherrys äldsta son David Ornette Cherry, italienaren Jayadeva, Eagle Eye-Cherry sjöng en låt, Neneh Cherry var med på ett hörn. 70-talet på nytt. Den svenska 70-tals-jazzen som med Don Cherry som magnet öppnades upp mot hela världen.

Neneh Cherry trivs i sällskap med The Thing. Det märks. Hon sjunger fritt, låter rösten svara Mats Gustafssons saxofon, sjunger bestämt och ledigt på samma gång, lite pop och r´n´b och soul också förstås. Ibland allting i en och samma låt, som på Martina Topley-Birds "Too Tough to Die", en av mina favoritlåtar från The Cherry Thing. Suicides "Dream Baby Dream" är lugnare live än på skiva, men oj vilken tolkning: Här får de hjälp av Mats Äleklint och Per-Åke Holmlander, även Christer Bothén dyker upp. Intressant att höra Ingebrigt Håker Flatens kraftiga kontrabasspel tillsammans med donso ngoni. Paal Nilssen-Love – i kostym, men det är ju 17 maj – spelar explosivt ibland, med finess ibland. De spelar en Don Cherry-låt, "Golden Heart". Det är otroligt bra. Musik som är här och nu.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry