En stämma för en tystad nation

En stämma för en tystad nation

Googoosh, en av Irans största stjärnor.

En stämma för en tystad nation

Publicerad: tors, 2011-09-22 22:42

Googoosh är en av Irans största stjärnor. Hon tystades av regimen och blev ännu större. Tobias Norström har satt ihop en spellista med denna betydande artist.

Av: Tobias Norström

Ibland uttrycker en artists öde och historia mer än blott musikens toner. I fallet Googoosh är musiken lika mycket ett exempel på politiskt förtryck som en inkarnering av ett lands kulturella arv. Hon är en av Irans största stjärnor som tystades av regimen bara för att bli än större, för att bli en röst för förändring. Hennes musik behandlar mer västerländska uttryck som storbandsjazziga sättningar, discoinfluerade beats och bluesiga ballader utan att någonsin förlora en inhemskt genuin kärna. Googoosh röst skiftar mellan uttrycksfullt berättande till nästan gråtmilt känsloladdad – ett emotionellt anslag som i ljuset av Irans aktuella och minst sagt angelägna situation får ytterligare laddning. Efter det manipulerade och iscensatta valet 2009 och dess påföljande protester uppträdde Googoosh i Dubai. Tusentals människor tog sig då över persiska viken för att se sin nationalikon. Hon tog då tillfället i akt att tala om förtrycket i sitt hemland. Hon uttryckte sin sorg. Hon intog sin plats som stämma för en tystad nation.

“I have come here to be the voice for the sad mothers who lost their loved ones in peaceful demonstrations; I have come here to be the just voice of the grass-roots and spontaneous movement among my compatriots and to show my solidarity.”

Spotify hyser ett relativt stort urval av tidiga Googoosh-inspelningar, för den som vill fördjupa sig ytterligare rekommenderas en samling av olika rariteter som i somras gavs ut på Finders Keepers.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry