The Flashback - UK & US Psych

The Flashback - UK & US Psych

The Tangerine Zoo.

The Flashback - UK & US Psych

Publicerad: tors, 2012-11-08 11:00

På Spotify finns massor av amerikansk och brittisk psykedelia att lyssna in sig på. Soundofmusic gräver ner sig i det sinnesutvidgande sextiotalet och kommer här med en spellista som heter duga. En tolv timmars happening med andra ord!

Av: Mattias Jonsson

Här kommer en diger spellista med psykedelisk musik, producerad i England och USA under sextiotalet och en bit in på sjuttiotalet. Om man bortser från att detta är en genre som brottas med klyschor och rätt fåniga inslag så är det framför allt en period sprängfylld av innovation, fantasi och egensinnighet, egentligen bara tre-fyra år efter popmusikens genombrott. Lyssnar man igenom dessa 250 spår (det tar bara tolv timmar) så upptäcker man snabbt att själva definitionen av psykedelisk musik ganska snabbt blir problematisk, vilket inte gör musiken mindre intressant. Det spretar och förgrenar sig nämligen åt otroligt många håll när man granskar musiken närmare.

Här ryms en hel del melodiös pop med psykedeliska inslag. Här ryms rock, ibland jordnära, ibland av det sinnesutvidgande, utomjordiska slaget. Här ryms garagerock; primitiv, skramlig och ganska grabbig. En del är bluesbaserat medan annat har sin bas i folk eller country. En del band utgick från jazzen och byggde helt sin musik på improvisation och udda harmonier. Andra gjorde stramt komponerade poplåtar. Här finns kreativa studiotricks: baklängesgitarrer, fasförskjutningar och extrema ekon. Ofta hittar man en instrumentering som gör avsteg från normen; sitar och tablas är välkända och ofta förekommande inslag. Lika gärna kan det vara ett elektroniskt inslag, en tongenerator eller två. Somligt har koppling till konstmusik (såväl klassisk som modern) och pekar framåt mot den kommande symfonirocken.

Ibland är låttexterna naiva, oskuldfulla och drogromantiska, ibland är de arga, medvetna och politiska, inte sällan filosofiska, sökande och poetiskt mångtydiga. Under perioden gjordes flera riktigt lyckade albuminspelningar, listan blir lång om man letar lite. Ibland kan mediokra album innehålla ett fantastiskt psykedeliskt spår, ibland visar det sig att ett fantastiskt band bara gjorde en enda singel. Vissa band var otroligt bra i livesammanhang men lyckades aldrig riktigt fånga det på skiva. Och tvärtom. Konstnärer och designers som gjorde skivomslagen tävlade om vem som kunde göra det mest utflippade omslaget, helt enkelt det omslag som bäst speglade musiken.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry