Grandma's Stomp

Grandma's Stomp

Vess Ossman (1868-1923). Banjopionjär.

Grandma's Stomp

Publicerad: tis, 2012-09-25 23:19

Av: PM Jönsson

Jag har gjort flera ganska omfattande spellistor med gammal amerikansk musik. Blues, jazz, hillbilly, gospel och annat. För ungefär ett år sedan var det John Fahey-boxen Your Past Comes Back to Haunt You (Dust-to-Digital) som fick igång mig, med hjälp av den detaljerade informationen i den medföljande boken letade jag efter inspirationskällorna till i princip varenda låt. En del av det arbetet finns kvar i listan som presenteras här, men mycket har tagits bort, och annat lagts till, som inspelningar med bluessångerskor, New Orleans-jazz, gospel, cajun och folkmusik av olika slag.

En hel del låtar är hämtade från album på Document, skivbolaget som den österrikiska konstnären, arkivisten och skivsamlaren Johnny Parth grundade på 80-talet. Passande namn, här handlar det inte om selektiva urval, rubbet skall ut, varenda låt som spelades in av såväl giganter som okända namn finns med i den gigantiska katalogen. Det handlar om att dokumentera artisters hela utgivning. Numera är Document baserat i Skottland.

Musik från nyare skivbolag finns också med, som Dust-to-Digital och Tompkins Square. Och när Cd-skivan känns så pass daterad är det endast utgåvor av den här typen av finsmakaretiketter som lockar mig, som kan slita bort ögonen från till exempel de återutgivningar som County, Arhoolie och Yazoo gav ut på 60- och 70-talen. Låtarna kontextualiseras, det läggs ner stor kraft på presentationen av musiken, bilder letas upp, fakta grävs fram. Motsatsen till digitala streamade tjänster som Spotify. Men självklart kompletterar de olika formaten varandra.

Senare i höst kommer det ut en ny spännande samling från just Tompkins Square. Work Hard, Play Hard, Pray Hard: Hard Time, Good Time and End Time Music, 1923-1936. Låturvalet är baserat på en enda skivsamling om jag förstått det rätt. Mer information här:

130 låtar. Det kunde vara 1300. Eller 13000. God lyssning!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry