Hög temperatur på svenska bolag

Hög temperatur på svenska bolag

Publicerad: fre, 2013-05-03 08:49

Soundofmusic tar tempen på svenska bolag som ger ut musik på vinyl, cd, kassetter, downloads, usb-minnen eller vad det nu må vara. De som talade om albumets död hade fel. Frågan är om det någonsin getts ut så mycket musik som nu, om än under andra förutsättningar än förr.native

Native Parts Records

Idé med bolaget:
Skapa en plattform, vår egen historia. En mer fokuserad konkret utgivningsproduktion, ett sammanhang. Det hela föll sig väldigt naturligt. NPR har ingen uttalad idé utan vi ger ut grymma saker vi gillar. Våra releaser är oftast i limiterade upplagor.

Musikalisk inriktning:
Se tråkigt svar ovan. Men ganska råa, primala saker inbillar jag mig, kanske inte musiken i sig men tillvägagångssättet och synen på ljud och skapande. Rent musikaliskt sett så allt från hemmagjorda new age-taper till jazztrummisen Peeter Uuskyla.

Senaste släppen:
Wild Flowers tape 1. Nytt från Göteborg. Kommer en box innan jul innehållandes remixer av Dan Fröberg och fieldrecordings från Palenque, Mexico.

native2
Wild Flowers.

Kommande släpp:
Konstnären Hampus Pettersson's The radius of my heart tape. Kommer bli riktigt bra. Handgjorda konvolut, spray, teckningar och guld. Musiken är en glömd skatt från 2006, då Hampus släppte den själv, inspelat i ett galleri (Wuthering Heights, Malmö 24/2-5/3).
Sen släpper också Diego LV några taper hos oss.

Vinyl, kassett, cd-r eller download? Varför?
Mest blivit kassetter för den fysiska känslan, ljudet, och användbarheten. Älskar när man på en spelning köper upptryckta taper just till det giget. Intimiteten och hela DIY-andan. Har börjat släppa på vinyl. Vore ju skönt att slippa world wide web helt, men downloads känns generöst och enkelt för våra lyssnare, så några utgåvor finns på bandcamp.

När startade bolaget:
2008 tror jag. Hade brevkorrespondans med Vern Rumsey om att ge ut outgivet, jams, demos, obskyra saker med UNWOUND som skulle blivit 1:a utgåvan om inte minnet sviker mig, men sjukdomar och diverse saker kom tyvärr emellan.

Bolaget drivs av
Johannes Brander

Var finns ni:
Göteborg Sverige

Webbsida:
http://nativepartsrec.com/

Mailadress:
nativeprec@hotmail.com


liten_kalligrammofon_-_logo.jpg

Kalligrammofon

Idé med bolaget:
Att skapa ett sammanhang som är förknippat med hög konstnärlig och musikalisk kvalité. Ett sammanhang präglat av värme, experimentlusta, glädje och framförallt personliga samarbeten. Jag släpper nästan uteslutande musik som är skapad av goda vänner vars geniala gärning jag gärna vill upplysa världen om.

Kalligrammofon har på så sätt haft en viss lokal prägel över sig, inte olikt skivbolag som Factory eller Dischord. I början förknippat med den göteborgska scenen för elektronisk musik såsom den såg ut runt mitten av 00-talet, idag kanske mer med en malmöitisk progressiv popscen. Kalligrammofon är också, rent anspråkslöst sådär, en stimulerande hobby. Det är roligt att pyssla, syssla med formgivning, vika och stämpla. Det blir i viss mån ett utlopp för den egna kreativiteten och fantasin.

Musikalisk inriktning:
Jag brukar säga att Kalligrammofon är ett bolag som fokuserar på popmusik, experimentell musik samt experimentell popmusik. Genom åren har det varierat. Från början som sagt ett fokus på elektronisk musik med släpp med t.ex. Tsukimono och V. Sjöberg. Senare har det blivit allt från discodängor med Kopia och Jonas Fust till sofistikerad popmusik med Testbild! och Most Valuable Players. Detta via rotig och mörk dronerock från Råd Kjetil Senza Testa eller fumlig Tage Danielsson-jazz med Originalljudet. Jag ger uteslutande ut musik som jag älskar.

mvp.jpg

Senaste släppen:
Most Valuable Players - Left (På LP), innan dess 7" med Jonas Fust och Sternpost.

Kommande släpp:
Johan G. Winther - Troubled Morrows LP (hans tredje album på Kalligrammofon, på många sätt kanske också hans mest tillgängliga och direkta album någonsin), V. Sjöberg - House Master LP (ett fantastiskt album med organisk housepop) mm.

Vinyl, kassett, cd eller download? Varför?
Sedan ett tag tillbaka först och främst vinyl. Dessutom efter ett specifikt formkoncept där varje släpp kommer med handstämplade lablar och utvikbart posteromslag. I fallet med 7" affischer som möter 6 x 7" och i fallet med LP-skivor affischer som mäter 4 x 12". Limiterade förstaútgåvor i max 199 exemplar. Vinylen är en rekorderlig produkt, estetiskt tilltalande och ett populärt format igen. Till vinylens fördel har dessutom kostnade för att pressa sjunkit de senaste åren.

Download och streaming är jag positiv inställd till, som komplement till det fysiska. Jag konsumerar själv mest musik via dessa medier. Att stänga ute någon genom att hårdnackat hålla sig till fysiska format känns som motsatsen till allt vad jag vill att Kalligrammofon ska stå för. Jag har gjort enstaka kassettsläpp men kommer inte göra det igen. Kassettscenen erbjuder givetvis många fördelar men jag har svårt att skaka av mig känslan av att den i grunden är nostalgisk och kräver mindre risktagande. Dessutom är det ju inget audiofilformat direkt.

När startade bolaget:
Kalligrammofon startade 2005. Det reste sig ur askan av min punkungdom, etiketten Lady Godiva Operations. En etikett som fokuserade på noise och avantgardistisk rockmusik. En kostym som kändes allt mer trång.

Bolaget drivs av:
Gustav Rosengren

Var finns ni:
Vi är en kosmopolitisk rörelse med huvudkontor i Malmö.

Webbsida:
http://www.kalligrammofon.com
http://kalligrammofon.bandcamp.com
http://www.facebook.com/kalligrammofon

Mailadress:
gustav@kalligrammofon.com


meerkat

Meerkat Recordings

Idé med bolaget:
Meerkat Recordings sprider subversiv dub likt ettriga surikater i underjordiska gångar. Basens övertygande kraft är det centrala elementet för Meerkat Recordings. Vi som driver Meerkat Recordings har bakgrund som DJ:s och vill skapa en plattform för den musik som vi saknar, och för kreativa musikaliska samarbeten. Dessutom vill vi skapa utrymme för ljud och artister/musiker/producenter med visioner bortom den etablerade musik/klubb-industrin, skriver Anna Gavanas.

Vi har gett ut ett antal album och EP:s med enskilda svenska artister (till exempel Ombudsman, Gavana, Kutterfugel, Aimnbreak) och internationella artister (till exempel Nuphlo, Uzul, Mutamassik, Dr Das). Vi har även gett ut en samlingsserie, Nomads In Sound, som även publicerats i audiotextuell form i två delar för Dancecult, den internationella tidskriften för elektronisk dansmusikkultur. För den senaste samlingen, Nomads in Sound V3, ville vi få tag i den mest framåtblickande dub-influerade musiken: drömsk, bråddjup, visionär, akut, konfrontativ, överskridande och fullkomligt sinnesrubbad. I och med tidigare släpp, som Nomads V2 och Nomads V1 och Stand Firm EP, fick vi kontakt med artister från världens alla hörn, som kunde höra vilken riktning vi strävar efter.

Vi är dessutom influerade av UK-baserad Asian Underground/ Östinfluerad drum&bass/breaks, och där leder spåren hela vägen till Mumbai. Via en av våra favorit-artister Nuphlo (som bor i Leeds men har kopplingar till Mumbai) har vi fått kontakt med och gett ut Osmani Soundz och Delta Star-medlemmen Ges-E, som är frontfigurer på det legendariska engelska skivbolaget Nasha Records; pionjär på Asian Underground-scenen sedan mitten av 1990-talet. Vi har även, via detta brittisk-indiska nätverk, fått kontakt med Apurva i Mumbai, som vi släppt en del musik med och som dessutom gör grymma visuals åt oss.

Sedan har vi upptäckt att mycket av den bästa duben och dubscenen finns i Östeuropa, med exempelvis Bass-Ul-Ulema Sound i Sarajevo och Késhava i Tallinn. Så det är definitivt en mission hos oss att söka upp mer samarbeten och dub från östeuropeiska scener som inte vanligtvis hörs genom etablerade medier. Dessutom kommer vi att under de närmaste åren söka en del samarbeten med artister i Spanien, vi har börjat inleda samtal med exempelvis Nikka Bionikka.

Musikalisk inriktning:
dub, electronika, drum&bass, dancehall, jungle och allt däremellan

ombudsman
Senaste släpp: Ombudsman: Sentiment

Senaste släppen:
Ombudsman: Sentiment, Gavana: Vicious Vibrations, Aimnbreak: La Latina EP, Sidstar: In Andalucia, Delta Star: 7th day EP.

gavana
Kommande släpp: Gavana: Culture Vulture.

Kommande släpp:
EP:n Culture Vulture med Gavana släpps 30/5 2013. En EP med Kutterfugel släpps hösten 2013. Album av Aimnbreak våren 2014, samt EP och album av Bass Trolls planerat till sommaren/hösten 2014.

Vinyl, kassett, cd eller download?
Vi är fanatiska vinylister och släpper allra helst på vinyl, utan någon som helst tvekan! Vi köper, samlar, lyssnar och DJ:ar allt på vinyl själva i alla lägen – även de omöjliga. Men när vi inte har råd att släppa vinyl får vi tyvärr nöja oss med download. CD anser vi vara ett tråkigt format även om vi har viss erfarenhet av det sedan tidigare.

När startade bolaget:
2011

Bolaget drivs av:
Peter Eriksson och Anna Gavanas

Var finns ni:
Stockholm och Andalusien

Webbsida:
http://meerkatrecordings.se/

Mailadress:
info@meerkatrecordings.se


beläten

Beläten

Idé med bolaget:
Beläten startade av en tillfällighet, och styrs helt av ödets nycker. Jag har egentligen ingen föreställning om vad Beläten "är". Jag ser det som ett experiment i kommunikation, ett försök att förmedla någon slags abstrakt föreställning av "mörker", skapa en egen föreställningsvärld, där inte ens jag själv kan styra riktningen, skriver Thomas Martin Ekelund.

Musikalisk inriktning:
Beläten har ingen musikalisk inriktning. Det som intresserar mig i musik är känsla, och det är det enda jag går på när jag väljer vad jag släpper. Hittills har detta inneburit allting i från monoton drone noise, industripop, minimalsynth, post-punk till dödsindustri för att nämna några exempel.

veil of light
Veil of Light.

Senaste släppen:
Släppte precis tre kassetter med Veil of Light, German Army och Marrow Mandler.

Kommande släpp:
Innan sommaren kommer kassetter med Johan G. Winther, Nordwall/Vainio och Sutekh Hexen, och många mer planerade efter sommaren. Ett hektiskt år.

Vinyl, kassett, cd eller download? Varför?
Än så länge kassetter och download. Kassetten är ett ypperligt format, billigt, enkelt att skicka och med ett personligt ljud. Download ser jag mest som ett komplement, en bekvämlighet. Det kommer aldrig komma några download-only releaser, och inte heller några CD. CDn har helt spelat ut sin relevans. Vinyl kommer när finanserna tillåter det.

När startade bolaget:
Februari 2012.

Bolaget drivs av:
Thomas Martin Ekelund.

Var finns ni:
Göteborg, Västergötland.

Webbsida:
www.belaten.se

Mailadress:
info@belaten.se


headspin

Headspin Recordings

Idé med bolaget:
Vi startade skivbolaget i och med utgåvan av min andra soloskiva "Headspin" och därav namnet. I den vevan var skivbolag väldigt nischade, profilerade med en specifik musikstil och vi ville gå emot den trenden och ha ett mer gränslöst musikval. Bara vi tycker om det. Vi har också valt att inte släppa mer än två till tre skivor per år. Mer än det har vi svårt att mäkta med för tillfället. Sedan i år är vi delvis även ett bokförlag, skriver Goran Kajfeš.

Musikalisk inriktning:
Musik vi tycker om.

ass.4

Senaste släpp:
Ass: "4".

Kommande släpp:
Oddjob "Jazzoo", en barnbok/skiva, och Davor Kajfeš "Dialouges
with Scriabin".

Vinyl, kassett, cd eller download? Varför?
Blandar gärna vilt. Cd känns onekligen tråkigt just nu men det är fortfarande en förutsättning för att bli recenserad så vi fortsätter ett tag till… Senaste två släppen finns på vinyl.

När startade bolaget:
2004.

Bolaget drivs av:
David Österberg och Goran Kajfeš.

Var finns ni:
I Stockholm.

Webbsida:
www.headspinrecordings.com

Mailadress:
goran@headspinrecordings.com

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry