ICP – En introduktion

ICP – En introduktion

Han Bennink i aktion.

ICP – En introduktion

Publicerad: tors, 2014-02-06 15:22

Av: Joacim Nyberg

Häromsistens fick jag av Soundofmusics Magnus Nygren veta att Spotify fått ett välkommet tillskott: nästan hela ICP:s katalog! Nu när gemene man har tillgång till denna skatt tyckte jag att det var läge att sätta ihop en best-of-lista för att hedra ett av de bolag som betytt mest för både mig personligen och hela frijazzvärlden.

Skivbolaget, eller snarare konceptet, ICP, kort för Instant Composers Pool, grundades av tre unga holländska musiker i slutet på 60-talet. Pianisten Misha Mengelberg, trumslagaren/multiinstrumentalisen Han Bennink och saxofonisten/klarinettisten Willem Breuker hade spelat en del i duos/trio och sökte utvidga sin musikaliska sfär. Man grundade ett bolag genom vilket man kunde sprida sin musik. Breuker lämnade så småningom skivbolagsskutan men fortsatte att figurera i ICP-kretsar en tid. Som nämnts kom ICP att bli ett koncept. Det var en pool av framåtsträvande musiker från Holland, Tyskland, England, USA, som med sina olika musikaliska stilar brakade samman i allehanda kombinationer. Musiken är vild, svängig, nytänkande, modig, humoristisk och på liv och död. Få skivbolag har betytt så mycket för frijazzen. ICP har definitivt satt sitt avtryck i jazzhistorien.

Från början var ICP ett riktigt DIY-bolag med handmålade omslag av Bennink, olika pressar och utgåvor. Upplagorna var relativt små och många ICP har fått ett ganska högt samlarvärde. De första 25 releaserna på bolaget består av vinyl och kassett medan 26 och framåt är CD, VHS, DVD samt ett par senare vinyler. Man är nu uppe i nummer 50. År 2012 släpptes en mastodontbox med 52 CD innehållande det mesta ICP producerat genom åren och det är tack vare denna box som musiken nu också finns på Spotify.

De flesta som känner till ICP kan nog hålla med om att bolaget tappat fart och nästan helt förlorat den magiska och galna aura som omgav de tidiga skivorna. På senare år har Tobias Delius släppt en del ganska slicka moderna jazz-skivor, ICP-orkestern har polerats och blivit nästintill helylle, och de fria improvisationerna har bytts ut mot trötta jazzstandards. När Breuker gick bort för några år sedan var det länge sedan han hade varit i kontakt med ICP. Trots det dog en bit av ICP för mig. Misha Mengelberg ska enligt uppgift vara i fysiskt dåligt skick. Han Bennink håller dock fanan högt men det är frågan om ICP kommer orka leva vidare så länge till. En sak är dock säker. ICP kommer för alltid att leva i våra minnen och öron som en av de viktigaste musikaliska rörelserna i Europa.

ICP:s katalog är full av underbar och bångstyrig musik och det mesta är hörvärt. För att begränsa låtlistan något har jag bara valt att ta spår från de tidiga releaserna (ICP 1-25). Ett spår per skiva och i rätt katalognummerordning är konceptet. Representativitet och konsekvens utlovas ej, detta är blott ett (rejält) smakprov. Lyssna, förundras, förargas, dansa, skratta, skrik. Jag garanterar att ICP inte lämnar någon oberörd.

Här kan du lyssna på Spotify-listan!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry