Jorden runt på 89 låtar

Jorden runt på 89 låtar

Ocora-omslag.

Jorden runt på 89 låtar

Publicerad: ons, 2011-10-05 12:20

Få skivbolag har dokumenterat musiktraditioner som franska Ocora. Orkar man inte jaga gamla vinyl-skivor, eller leta efter Cd-utgåvor, finns det en hel del digitalt. Jorden runt med Ocora. 89 låtar. Häng med. Soundofmusic har satt ihop en spellista.

Av: PM Jönsson

Det finns några skivbolag som sticker ut hakan om man intresserar sig för folkmusik och musiktraditioner från jordens alla hörn. I slutet av 40-talet grundade Moe Asch Folkways vars utgivning (ca 2500 titlar) är en guldgruva. Under namnet Ethnic Folkways riktades blicken utanför USA. Nonesuch Explorer Series – mellan 1967-1984 - är ett annat exempel. Alan Lomax World Library of Folk and Primitive Music var ett pionjärprojekt liksom Hugh Traceys afrikanska inspelningar. Men allra tidigast med en liknande serie – Musik des Orients (1931) - var musikantropologen E.M. Von Hornbostel. FN:organet Unesco måste nämnas i sammanhanget, över 100 skivor spelades in, i olika serier, med fransmannen Alan Daniélou som redaktör för bland annat A Musical Anthology of the Orient.

När det gäller etnografiska inspelningar var fransmän tidigt ute. Och här spökar det koloniala arvet, kanske kan man säga i positiv mening. Gilbert Rouget är en betydande musikantropolog till exempel, som gjorde många inspelningar, en hel del sitter fast i arkiv och på institutioner, annat har släppts på skiva. Men det franska skivbolag som är mest synonymt med fältinspelningar av toppklass är Ocora, grundat i mitten av 1950-talet av Pierre Schaeffer och Charles Duvelle som Société de Radiodiffusion de la France d´outre-mer (SORAFOM) för att 1962 döpas om till Office de coopération radiophonique (OCORA). Ocora är en del av Radio France, och om jag förstått det rätt har många av inspelningarna som senare hamnat på skiva först sänts i fransk radio. I början var afrikansk musik i fokus, blicken hamnade sedan lika mycket på Asien, och resten av världen.

Ocoras utgivning är en djungel. Jag har påbörjat arbetet med att försöka göra en komplett diskografi (ingen sådan existerar på internet, det finns, tror jag, endast äldre tryckta diskografier, samt ofullständiga listor på till exempel Discogs) men det kommer att lång, lång tid. Många av skivorna kom ut i flera utgåvor. Det är inte alltid klart om Cd-skivorna har samma musik som tidigare vinylutgåvor. Ocora släpper fortfarande bra skivor - men om man börjar samla så är det de gamla vinylerna som gäller. Mycket fakta, och vackra, påkostade omslag. Hur många Ocora-skivor det finns – om man bortser från återutgivningar - vet jag inte. Kanske 400. Något sånt. Över 600 titlar kan man läsa, men då räknas nog olika pressningar, och gammalt som även släppts på Cd.

Av skivbolagen/serierna nämnda ovan finns somligt på Spotify. Annat - som Unesco – har åtminstone inte jag kunnat lokalisera. Men i princip allt på Ethnic Folkways tror jag att man kan hitta. På spotifylistan jag har sammanställt har jag valt en låt från de Ocora-skivor jag har funnit genom att söka på skivbolaget. (Möjligen har jag missat någon/några titlar. Och det verkar som alltfler skivor digitaliseras). Samt två låtar från någon samling eller dubbel, som en fantastisk box med musik från södra Indien. Varför just dessa skivor finns på Spotify – eller går att köpa digitalt, från till exempel Emusic - känner jag inte till. Troligen är det delvis de senast utgivna skivorna. Samma gäller låtarna jag har tagit med från de skivor jag har funnit som Charles Duvelle gav ut på Cd, i slutet av 90-talet, i serien Prophet. Inspelningar från 60-talet, åtminstone de jag har hört, kanske överlappar det med gamla Ocora-titlar. Runt 30 skivor gavs ut, jag har funnit sju på Spotify.

Låtlistan är geografisk. Vi börjar i Europa, tar oss vidare till Mellanöstern, sedan Asien, Afrika och landar till sist i Latinamerika. Så, välkomna att resa jorden runt, via Ocora.

Fotnot: en längre Ocora-text, med skivtips, med mera, kommer på soundofmusic framgent.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry