Kurdisk musik

Kurdisk musik

Siwan Perwer på en scen i Sverige 1995.

Kurdisk musik

Publicerad: ons, 2014-09-24 11:56

Av: PM Jönsson

När jag sammanställer spellistan med 30 låtar kurdisk musik väcks liknande tankar som när jag satte ihop en Spotifylista med musik från Syrien. Krigets vansinne. Våldsspiraler. Olika kulturer och religioner, som i århundraden har sporrat varandra, gått in i varandra, utvecklat varandra. Och nu är det kaos. Kurdernas situation är förstås extra aktuell just nu, när de flyr Syrien och Irak in i Turkiet, på grund av terrorn från IS. Turkiet som i sin tur gjorde allt för att motarbeta kurdernas kultur i decennier. Ett folk, en nation, utan eget land. Mellan 35 och 40 miljoner människor är kurder. Kulturen, musiken har förstås beblandats av klassisk persisk musik, arabisk musik, olika traditioner från Turkiet, Syrien, Iran och Irak. Jag ska inte gå in i detalj, men kan ta upp Ibrahim Tatlises som exempel, som inleder listan. En extremt populär sångare i Turkiet, även affärsman, han har vid två tillfällen klarat sig undan mordförsök. Han sjunger oftast på turkiska och musiken är väl mer turkisk än kurdisk. Men han är kurd. Det finns andra exempel där den persiska musiken är starkt närvarande, som hos Sharam Nazeri och Ali Akbar Moradi.

Jag har försökt att få med så många olika stilar och traditioner som möjligt. Från hudknottrande gamla inspelningar med Mihemed Arif Cízrawi och Hesen Cizrawi till dabkesvängande partylåtar, både folkmusik och pop, och två låtar från yngre kurdiska musiker/artister i exil. Rassul rappar "Free Mein Kurdistan" på tyska. "Risk It All" med kurdisk-finsk-amerikanska Helly Luv (Helan Abdulla), hit från i våras, är tidstypisk r´n´b-pop, men med vissa kurdiska särtecken. Hon har mordhotats för videon till låten, för mycket naket tydligen, och i juli besökte hon kurdiska peshmerga-soldater i Duhok, nära Mosul, för att ge dem sitt stöd i kampen mot islamisterna.

Många kurdiska musiker i exil lever eller har levt i Sverige, som giganten Sivan Perwer, Jag tog med låtar av några andra kurdiska musiker med svensk koppling, som Nasir Razazi, Beytocan och Morad Kaveh. Liksom ett spår med Kamkars som besöker Sverige i början av oktober. Valde bort en del inspelningar med äldre traditioner för att göra listan något mer samtida. Manligt i huvudsak, tyvärr. Ayse San var given att ta med, en av de första kvinnorna som spelade in musik på kurdiska. Nina Jamal och Chopy Fatah tillhör en yngre generation poppräglade sångerskor. Något helt annat än damen som sjunger på en gammal Folkwaysplatta. Vilken sång! Men vad sjunger hon om? Jag laddar mer liner notes från Smithsonian Folkways hemsida och läser att det är en kärlekssång, en man älskar en gift kvinna, men hon lovar att hon ska möta honom till våren, i Deshi-Dizai, nära Arbil/Hewler, huvudstaden i irakiska Kurdistan. Jag undrar vad som händer där nu, sextioett år efter att sången spelades in. Vilka sånger sjungs under ett pågående krig? Sjunger någon just den sången i dag? Eller är den glömd? Och vad är Deshi-Dizai för någon plats? En by? Finns den kvar? Jag vet inte, kommer antagligen aldrig att få veta, men återvänder ännu en gång till inspelningen, till rösten av en kvinna utan namn.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry