Ljubljana Jazz Festival

Ljubljana Jazz Festival

Festivalens konstnärlige ledare Bogdan Benigar under 2015 års festival. FOTO: Jože Požrl.

Ljubljana Jazz Festival

Portugisen Pedro Costa, till vänster, och Bogdan Benigar är konstnärliga ledare för Ljubljana Jazz Festival i Slovenien. Fotot är från Ljubljana 2011. De lyssnar på svenska Angles Octet när de ger en gatukonsert under festivalen. Foto: Ann-Sofie Öman.

Ljubljana Jazz Festival

Publicerad: fre, 2015-07-24 18:54

Av: Ann-Sofie Öman

Den experimentella jazzfestivalen Ljubljana Jazz Festival i Slovenien har ändrat karaktär de senaste fem åren. Svensk och norsk jazz har tagit plats på tiljorna i den slovenska huvudstaden, och det med besked.

Vid årets festival i Ljubljana, 1 juli – 4 juli 2015, fanns det inte mindre än sexton svenska jazz- och experimentmusiker på plats. Det är närmast sensationellt, med tanke på att det tog trettiofem år innan en svensk jazzensemble fick chansen att spela på Ljubljana Jazz Festival, som är Europas äldsta jazzfestival, efter den svenske trombonisten Eje Thelins konsert där med Eje Thelin Group, ETG, i mitten av 1970-talet. Förutom två konserter med två olika ensembler med Eje Thelin som ledare hade inga svenska ensembler spelat på festivalen sedan den startade 1960 fram till och med 2010.

Trenden bröts 2011 av Martin Küchen och hans Angles Octet, men den kunde ha brutits redan 2010. Mats Gustafsson var då inbjuden att spela på Ljubljana Jazz Festival, men han tackade nej eftersom han skulle gifta sig hemma i Österrike samtidigt som festivalen gick av stapeln. Han kom i stället till Ljubljana 2012 med The Thing och Neneh Cherry, och återkom därefter vid årets festival med Fire! Orchestra och i duo med amerikanen Craig Taborn, piano.

"Mats Gustafsson är förstås den stora svenska stjärnan och han har också varit här två gånger nu. Men de svenska ensemblerna har varit en av höjdpunkterna på varje festival", säger Bogdan Benigar när han summerar de senaste fem åren.

Kvinnliga musiker
Bogdan Benigar, som är konstnärlig ledare för Ljubljana Jazz Festival tillsammans med portugisen Pedro Costa, har bara lovord att säga om Mats Gustafsson.

"Allt är bra med honom – hans musikaliska röst, hans sätt att spela, hans förhållningssätt till musik, hans karisma. Men också hans attityd till kvinnliga musiker. Han bjuder in kvinnliga musiker till Fire! Orchestra, och det är bra. Det blir en annan atmosfär när det är både män och kvinnor – det märks också på publiken. Vi borde ha fler band med kvinnliga musiker på festivalen."

Han tycker att Fire! Orchestra ständigt utvecklas.

"Det verkar som om Mats Gustafsson vill visa att de är ett kollektiv också visuellt, genom att han både leder orkestern och spelar från en position i mitten av bandet, bakom sångarna. De ser ut som ett band nu. Musiken är mycket dynamisk. Kompositionen "Enter" var som en berättelse, som ett flöde. Nya "Ritual" består mer av separata delar", fortsätter han.

Bogdan Benigar håller öronen öppna även för andra svenska ensembler och musiker inom frijazz- och experimentskrået.

"Jag skulle gärna vilja att Goran Kajfeš kom hit och spelade med sitt band på en konsert i en konsertserie på Cankarjev dom. Och jag följer gitarristen David Stackenäs och hans samarbete med den australiske slagverkaren Tony Buck (The Necks). Men jag tänker inte på nationsgränser när jag programlägger. Det är musiken som är det viktiga. Det kan bli så att vi tar hit svenska musiker också till nästa festival, även om det var väldigt många svenskar här i år."

Klubbspelningar
Martin Küchen har rutin från många spelningar i Slovenien. Det började med konserter på klubbar och konsertserier i Ljubljana och andra slovenska städer. Sedan kom erbjudandet om att spela på festivalen.

"Martin Küchen och Angles 9 gav ut en av fjolårets bästa CD: Injuries. Men vi kan inte ha honom på festivalen så snart igen eftersom han spelar så ofta i Slovenien. Det är emellertid klart att Angles 9 ska spela på jazzfestivalen i Skopje i Makedonien i oktober, säger Bogdan Benigar, som var konstnärlig ledare även för Skopje Jazz Festival i fjol. I år har han tagit en paus från det uppdraget.

Ljubljana Jazz Festival hade ett nästan helnorskt tema år 2014, och då fanns det inga svenska ensembler med. Jonas Kullhammar spelade på festivalen år 2013 med Torbjörn Zetterberg, Espen Aalberg och Jørgen Mathisen.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry