Massor av tips från Soundofmusic

Massor av tips från Soundofmusic

Magnus Nygren diggar Bernt Rosengren.

Massor av tips från Soundofmusic

Publicerad: fre, 2014-08-29 16:10

Soundofmusics skribenter ror vidare i den musikaliska smeten och hittar godbitar de gärna delar med sig av. Läs och låt dig inspireras, kanske några egna tips du vill dela med dig av? Kommentarsfältet är öppet.PM Jönsson tipsar:

When I Reach That Heavenly Shore: Unearthly Black Gospel 1926-1936 (Tompkins Square)
Den fjärde grymma gospelboxen på Tompkins Square presenterar 42 låtar som skiftar mellan predikanter, gitarrevangelister och vokalgrupper. Producerad av Christopher King. Släpps nästa månad.

Bessie Jones with the Georgia Sea Island Singers and Others: Recordings by Alan Lomax 1959-1966 (Tompkins Square)
Få kunde sjunga som Bessie Jones. Introduktion till musiken från Georgia Sea Islands Alan Lomax spelade in och delvis gav ut på Atlantic och Prestige. En hel del är tidigare outgivet material.

Arkansas at 78 RPM: Corn Dodgers & Hoss Hair Pullers (Dust-to-Digital)
I samband med fotoboken Making Pictures: Three for a dime släpper Dust-to-Digital även den här samlingen med gnistrande, gammal folkmusik från Arkansas.

Spirit of Malombo: Malombo Jazz Makers, Jabula and Jazz Afrika 1966-1984 (Strut)
En fortsättning på Struts Next Stop Soweto-serie, i fokus sydafrikanen Julian Bahula, som blandade jazz och folkrytmer och kämpade mot apartheid, både i hemlandet och i exil i England.

Grouper: Ruins (Kranky)
Jag har vandrar djupt in i Liz Harris musik tidigare och gläds att hon är minst lika bra med endast sång och piano som när dronemolnen svävar omkring. En av de bästa skivor jag hört i år.


Joacim Nyberg tipsar:

Farmers by Nature: Love and Ghosts (AUM Fidelity)
Nysläppt skiva där Gerald Cleaver trummor, William Parker kontrabas, Craig Taborn piano bjuder på ett riktigt bombnedslag i form av oklanderlig modern frijazz. Trion lyser med sin musikalitet, sitt samspel och sin förmåga att skapa betydelsefulla uttryck. Cleavers trumspel är från en annan dimension.

Mats Gustafsson: Torturing the Saxophone (Corbett vs. Dempsey)
Samlings-CD (!??!!!?) med Mats Gustafsson där hans tre löjligt limiterade hyllningssoloskivor kläms in och som bonus en outgiven tolkning av Albert Aylers "Ghosts". Gåshud, yrsel, knäsvaghet och andra fysiska reaktioner utlovas. Så bra att det är svårt att finna ord.

Lars Gullin: Lars Gullin 1959-1960 (Artist)
Gullin är en av de största svenska jazzmusikern genom tiderna. Fantastisk saxofonist, kompositör, etc. Det vet vi. Men nu ska vi fokusera på något annat: Rolf Billberg. På altsaxofon. Gullins tvillingsjäl, få saxofoner har låtit så bra ihop. Billberg fick Gullin att låta bättre än i några andra sammanhang. Billberg. Underskattad. Bortglömd. Dog ung. Kolla in honom. Det blir inte bättre. Rolf Billberg.

Lars Lystedt Quintet: Blues After Dark - Live in Umeå 1964 (Dragon)
Håll i hattarna, här är ett annat fynd i den svenska jazzmyllan. Lystedt på ventilbasun, Egerbladh på piano, Ray Carlsson bas, Sten Öberg trummor och... och.. och. en 21-årig Lars-Göran Ulander som vänder upp och ner på Umeå, hela Sverige hela världen med sin altsax! Gnistorna yr, det brinner! Jag har aldrig hört något liknande. Måste höras!

Framtiden...
Det kommer att slå ner bomber snart. Skivbomber. Confront släpper en trio med Butcher/Beins/Wastell, Fataka har två otroliga releaser på G, OTOroku ger ut Chris Corsano med Evan Parker och John Edwards, Trost kommer släppa Schlippenbach Trios första inspelningar samt Brötzmann/Haino/O'Rourke, och så vidare. Vi ses bland skivbackarna!


Thomas Millroth tipsar:

Nina Canell, Mid Sentence (Moderna Museet, Stockholm, tom 4/1)
Oansenliga saker, kablar, gummi, allt lockas på sina inneboende ljud. En musikalisk skörhet. Kombinera detta med hennes fullständigt geniala artist´s book fylld av genomskurna kablar och en poetisk förklarande lista och vi står inför en konstnär med totalt musikalisk blick. Ljudkonst som är bild och musik och bok och totalt. Sinnenas genomkorsande ömsesidiga sinnlighet. Jag blev liksom genomlyst av de elektriska vibrationernas lågmälda impro.

Lotte Anker & Jakob Riis: Squid Police (Konvoj)
Saxofon och elektronik. Långlinjiga blåsarutfärder genom skyar av gnistor. Det är tätt och har en attack som är överväldigande. Det skär och smeker samtidigt.

Spontaneous Music Ensemble: Familie & Oliv (Emanem)
Så är de här igen, impromusikens 15 minuter som berättigar till en plats i evighetens hall of fame: Maggie Nicols, röst, Trevor Watts, sax, Johnny Dyani, bas, John Stevens, trummor, London, den 7 februari 1969, med “Oliv II”.

The Sublime and the Profane (Explico)
Günter Christmann och Elke Schipper med vänner i spelningar där allt är möjligt i gammal klassisk improstil. Ad hoc, fast de känner varandra så väl. John Russell och Mats Gustafsson dyker upp här och där med stor aptit på vad de andra har att ge.

Malin Bång
Malin Bång har just tilldelats Carin Malmlöf Forsslings pris av Föreningen Svenska Tonsättare. Grattis. Jag blir påmind samtidigt om vilken obalans det är mellan musik och musik. Somliga strör cd-skivor runt sig medan andra som Bång ger ut alltför få. Mer skivor av Bång, mer skivor av svensk samtida konstmusik! Tack.


Jens Holmberg tipsar:

Boss Soul: 12 Poems by Sarah Webster Fabio (Folkways)
Poesi, folkmusik och stekheta rytmer. Skarp spoken word med Black Arts-koppling. Sarah Webster Fabio gör allt rätt på denna eftertraktade Folkways-pärla.

Sunbirds: S/T (BASF)
Instrumental tysk fusion av högsta kaliber. Eller kraut. Musiken är minst lika utspejsad som Bitches Brew och musikaliskt snitsig likt det bästa av Ashra Tempel.

Ronny Boykins: The Will Come, Is Now (ESP)
Den gamle Sun Ra-basisten platta på ESP är fantastisk. Han tog tio år på sig och den enda The Will Come, Is Now visar att han är lika mycket djärv kompositör som äventyrlig basist.

Sahib Shihab: Sentiments (Storyville)
Skiva inspelad i Danmark där mästersaxofonisten Shihab får sällskap av Niels-Henning Ørsted Pedersen, Jimmy Hopps och Kenny Drew. Vacker och vemodig nattjazz.

Christian Schwindt Quintet: For Friends and Relatives (RCA Victor)
Mer vacker jazzmusik. Denna gång från Finland och året 1965. Modaljazz med bland annat Otto Donner och Heikki Sarmanto som är omistlig.


Magnus Nygren tipsar:

Terry Riley: In C (CBS)

Terry Rileys minimalistiska pärla fyllde 50 år häromdagen. Den framfördes för första gången den den 4 november 1964 på Tape Music Center i San Francisco. Ett märsterverk som håller och brer ut sig än idag. 


Thomas Jäderlund Amazing Trio: Plays Jazz (Country & Eastern)

Riktigt bra jazzskiva där Thomas Jäderlund med flera spelar livskraftiga versioner av låtar av Charles Mingus och Ornette Coleman.

Günther Schickert + Pharoah Chromium: OXTLR (Grautag)
Kommande dubbel-cd/trippel-lp av givande samarbete. De delar med sig och smälter in i varandra utan att ge avkall på de egna uttrycken. Schickerts gitarr tar delvis nya former och Pharoah Chromium blir mer dronande med en lätt orientalisk touch.

Bernt Rosengren: In Stockholm vol2 (Amigo)
Ibland glömmer man bort hur bra Bernt Rosengren var (och är). Då får man ta fram denna och spela den igen, med Tommy Koverhult, Torbjörn Hultcrantz, Leif Wennerström och denna gång Bobo Stenson. Vidunderlig frijazz!

Scott Walker + Sunn O))): Soused (4AD)
Mörka teatrala mässor där dramatiken är omslutande snarare än plötslig. Samarbetet mellan Scott Walker och Sunn O))) är riktigt bra.


Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry