No Fun Fest goes Fylkingen?!

No Fun Fest goes Fylkingen?!

Jocke Nordwall. Foto: Lisa Nordwall

No Fun Fest goes Fylkingen?!

Publicerad: tors, 2009-06-25 12:11

Världens främsta noisefestival - amerikanska No Fun Fest - flyttar till Stockholm och Fylkingen i september i år. Det blir fyra dagar av intensiva ljud säger Joachim Nordwall som arrangerar tillsammans med festivalgeneralen Carlos Giffoni.

Av: Sven Rånlund

Ryktet att den amerikanska noisefestivalen No Fun Fest ska arrangeras på Fylkingen i september har mottagits med jubel och - skepsis. Uppgiften har publicerats i The Wire, som brukar vara att lita på. På festivalens hemsida finns ett program för en ”No Fun Fest Sweden 2009”. Ändå… Varför skulle världens främsta noisefestival läggas i Stockholm?? Bluff, muttrade delar av Soundofmusics redaktion.
Så vi kontaktade skivbolaget iDEALs Joachim Nordwall, som spelat på No Fun Fest och är kompis med festivalgeneralen, Carlos Giffoni. Och, jo, det är sant. 18-20 september blir det No Fun Fest Sweden 2009 på Fylkingen, med förfest den 17:e på Strand.

Berätta om festivalen. Hur är det att spela där?
- No Fun är en helt underbart intensiv historia, extremt högljudd och på något sätt varierad i sin enkelspårighet. Festivalen återvände i år till Brooklyn efter ett kortare besök på Manhattan - ett välkommet byte tillbaka. Jag har ju spelat där både med Alvars Orkester och nu senast med Guds Söner. Det är en märklig känsla att spela inför så pass många troende så att säga, ha ha ha...

Den här idén med No Fun Fest Sweden, hur kom den till? Hur arrangeras den?
- Jag är god vän med Carlos Giffoni och vi hängde nån natt på en bar i Williamsburg och spånade på framtiden. Idén om en svensk variant kom och på det spåret är det. Han hade länge funderat på att resa med festivalen och fått erbjudande från främst England, men inte kunnat och velat av olika anledningar. Carlos är curator och jag är producent tillsammans med Fylkingen. Festivalen är helt beroende av att vi säljer ut för att gå runt. Det är ett sätt som jag föredrar att arbeta på och som jag är van vid från fyra upplagor av iDEAL-festivalen.

Om du jämför den amerikanska och den svenska/skandinaviska noisescenen, vad tänker du då? Och New York vs. USA? Gbg vs Sthlm?
- Oj! Här skulle man ju kunna spåra ut i en skön utläggning med rent filosofiska förtecken... Jag tar dock den korta vägen. På 80-talet var den svenska industri- och noisescenen rätt lekfull och humoristisk med band som En Halvkokt i Folie, Njurmännen, Lille Roger, Enema Syringe och Arvid Tuba. Men det fanns samma grej i USA också, så klart.
- Jag var mer inne på de svenska grejerna så klart med mest kanske brittiska grejer som Ramleh, Whitehouse, Nurse With Wound, Organum - saker som var lite mörkare och mer seriösa. Den amerikanska scenen vaknade ju av Wolf Eyes framgångar för några år sedan och en kaskad av nya lablar och artister sköljde över oss och fortsätter att göra det. Skillanden nu är helt klart att det finns så enormt många som gör fantastiska grejer därborta, som C.Spencer Yeh/Burning Star Core, Emeralds, Religious Knives, Prurient…
- Här hemma är det lite tunt men några som håller extremt hög höjd är Sewer Election, Altar of Flies, Ectoplasm Girls, CM von Hausswolff och Guds Söner så klart. Skillnaden i dag är större än förut tycker jag, men mest då i kvantitet.
- Jag älskar New York och mest då Brooklyn och tillbringar så mycket tid jag bara kan där. Men jag gillar Chicago som fan också. Och så finns det underbara hålor som Oberlin i Ohio, där Aaron Dilloway bor. Och Ypsilanti, som byggdes av dvärgar som placerades där för att bygga bomber, är superfint också. Gbg vs Sthlm... Jag bor ju i Göteborg. Kanske svar nog?

Noisemusiken har traditionellt varit männens genre, även om det på sistone kommit fram artister som Maja Ratkje och Hild Sofie Tafjord. På festivalen framträder däremot nästan bara män. Är det en del av No Fun?
- Att vara exclusively male? Nej... Tror inte det direkt men det finns ju inte så många kvinnor inom noisen tyvärr. Men några som bör nämnas och som gör bra saker är Ectoplasm Girls från Stockholm som kanske inte gör noise direkt utan mer sjuk industridronepop, MV Carbon från Brooklyn, 16 Bitch Pile-Up, Zaimph, Jana Winderen och Christine Ödlund. Rätt trött annars på denna frågan. Jag är bara ute efter bra skit. Könet spelar ingen roll för mig men jag skulle givetvis gärna se mer kvinnor involverade.

Vad ser du själv fram emot på No Fun Fest Sweden 2009? Vad ska man inte missa?
- Att spela med Guds Söner igen så klart - mäktigt. Hausswolff gör alltid magiska konserter, Emeralds, Hair Police är ren energi, sköna analogsynthar med Oneohtrix Point Never, Astral Social Club kan bli bra och likaså Dylan Nyoukis. Sen ser jag fram emot min käre vän Zwarres premiärgig med hans Studio SS. Men mest ser jag fram emot själva grejen... Fyra dagar av intensiva ljud. Öppningsparty på Strand på torsdagen och resten på Fylkingen.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry