Nya skivtips från Soundofmusic

Nya skivtips från Soundofmusic

PM Jönsson tipsar om Jef Gilson & Malagasy.

Nya skivtips från Soundofmusic

Publicerad: fre, 2014-10-10 00:09

Soundofmusics skribenter rotar vidare i arkiven och delar med sig av fynden. Läs och låt dig inspireras, kanske har du några egna tips du vill dela med dig av? Kommentarsfältet står öppet.Thomas Millroth tipsar:

Maria Faust Jazz Catastrophe (Barefoot Records)
En påminnelse om den allra bästa skivan i kategorin “jazz” från i fjor, så svidande övertygande genom fantastiskt gruppspel och strålande solon att någon genre inte behövs. Dessutom: ett sårigt hudnära omslag som också placerar den mitt i ett samtida konstnärligt uttryck, som gör den svår att komma förbi.

Stéphane Rives: The Imaginary Soundscapes (taalem)
En konstnärlig, konceptuell, intelligent, undersökande till sitt instrument, saxofonen, och sin musik leder ständigt Rives till övertygande resultat, som suger tag i mina förväntningar och konventioner och bultar om dem till något nytt format. Som bra konst ska. Dessutom gillar jag skivor i 3 tumsformat.

Denzler/Edwards/Prévost: Meetings with Remarkable Saxophonists vol 4 (Matchless)
Prévosts saxofonistberoende med nya syndrom, släpper inte taget så lätt. En avspänd suveränitet att åter och åter lyssna på. Skulle inte förvåna mig om jag tog med den på nästa SOM5 också.

Keith Rowe, Alfrdo Costa Monteiro m.fl: Contour (Mikroton)
Ruggigt bra nermalda ljud från allas instrument i ett magiskt knastrande. Jag förstår inte hur Rowe bär sig åt för att få mig så intresserad av detta?

Keith Rowe m.fl.: A Quartet for Guitars (Mikroton)
Som om Rowe redan hade läst mina tankar (se ovan) levererar han med tre gitarrkompisar en skärande, gäll, förvisso ofta nerkokt, men lika mycket frampiskad gitarrmusik. Rowe är konsekvensernas musiker, inget avsteg från moral och övertygelse. Bland det våldsammaste jag hört av honom.


PM Jönsson tipsar:

Lewis: L´Amour/Romantic Times (Light in the Attic)
Två album som inte en kotte hörde när de gavs ut på 80-talet, men via Light in the Attic har den suggestiva popmusiken sett dagens. Först trodde jag att det var fejk, men Lewis - som egentligen heter Randall Wulff - finns på riktigt. Vad kan man jämföra med? Mark Hollis, Bryan Ferry och David Sylvian kanske, fast med ett eget märkligt sound.

Music from the Mountain Provinces (Numero Group)
Fascinerande inspelningar från Filippinerna som var tänkta att släppas på Folkways sent 80-tal. Hoppas att fenomenala grävetiketten Numero ger ut fler etnografiska skivor!

Jef Gilson & Malagasy (Jazzman)
En kompis tipsade om den franska jazzpianisten Jef Gilsons skivor med musiker från Madagaskar. Originalet – på skivbolaget Palm – verkar dyrt, men den här boxen finns på Spotify och innehåller massor av bonusmusik. Bra!

Doglife: Doglife (Omlott)
Hård frijazz med saxofonisten Anna Högberg i toppform.

Vashti Bunyan: Heartleap (Fat Cat)
Tredje skivan på 44 år. Tidlöst.


Joacim Nyberg tipsar:

Tim Blechmann & Seijiro Murayama: Kleylehof (Moka Bar)
Seijiro Murayama är en helt fantastisk slagverkare som bara måste höras. På Kleylehof hörs han jämsides klingt.org-artisten Tim Blechmann, en spännande artist med datorer som verktyg. Musiken är relativt tyst, Murayamas virvel är underbart klar och får massor med plats. Det låter enastående. Blechmann skapar väl avvägda elektroniska omgivningar som aldrig tar över. Gratis nedladdning från Moka Bar.

Lali Barrière & Juan Matos Capote: Differents A Peu (Moka Bar)
En nysläppt duo mellan Juan Matos Capote på radio, hemmagjorda oscillatorer och den underbara Lali Barrière, en av mina absoluta favoriter inom elektronisk minimalism, på förstärkta objekt. Liten musik med en enorm spänning! Även detta är en gratis nedladdning från Moka Bar. En alldeles underbar liten inspelning!

Zeitkratzer + Keiji Haino: S/T (Zeitkratzer Records)
En väldigt dramatisk skiva som väcker starka känslor i mig. Kuslig musik som framkallar såväl gåshud som pust av njutning. Hainos röst är mäktig i dess fulla prakt och Zeitkratzer lyckas skapa en ljudvärld där alla instrument blandas upp och blir ett. Samspelet är rysligt bra och man dras med helt och hållet. En oerhört stark skiva.

Lana Trio: Live in Japan (Va Fongool)
En mycket intressant trio som har utvecklats enormt mycket på kort tid. Jag blir glad och hoppfull när jag hör Lana Trio sträcka ut i långa livliga improvisationer och självbehärskade minimalistiska utforskningar. Vilken livskraft det är i musiken!

Japansk frijazz
I slutet på 60-talet och början av 70-talet hände det grejer i Japan. Ojojoj, vilka skivor det finns från den tiden. Börja detektivarbetet, gräv och leta, det finns musik som kommer förändra era liv. Titta efter Toyozumi, Takagi, Togashi, Midorikawa, Yoshizawa, Yamashita, Takayanagi, Abe, Oki, Sakata, Satoh...


Jens Holmberg tipsar:

Henri Texier: Varech (Eurodisc)
På denna andra soloskiva spelar jazzbasisten Texier alla instrument själv. Bland ordlös sång, oud, bombard, trummor, bas och flöjt hittar han ett uttryck som är tidlöst med en vacker orientalisk klang.

Persona – Som (privat)
En nätt liten tiotummare från Brasilien med ett tungt innehåll, full av ljudexperiment och fuzziga gitarrer. Får huvudet att garanterat gå i spinn.

Spiritual Jazz vol 1-5 (Jazzman)
Folket bakom bolaget Jazzman gräver djupare än de flesta. De har gjort ett hästjobb med Spiritual Jazz-samlingarna som lyfter fram spirituell jazz från hela världen. Och Sverige finns med på den europeiska samlingen, Jan Allan, med låten Odins Öga.

Binder Quintet Featuring John Tchicai (Krém)
En annan grupp som är med på den europeiska Spiritual Jazz-samlingen (med låten Vasvirag) är ungerska Binder Quintet. På denna radioinspelning från 1983 med John Tchicai sammanför de amerikansk frijazz med folkmusikinfluenser på ett mycket subtilt sätt.

Haazz & Company - Unlawful Noise (KGB Records)
Enda släppet på KGB. Ett Kees Hazevoet-projekt med storheter som bröderna Bennink, Brötzmann, Moholo, Dyani bakom instrumenten. Jazzimprovisation som går på nock direkt i sann Machine Gun-anda.


Kristoffer Westin tipsar:

Etron Fou Leloublan: Batelages och Les trois fou's perdégagent (au pays des...) (Replica Records)
Tack vare Replica Records återutgåvor kan de två första mästerverken av franska gruppen Etron Fou Leloublan avnjutas på nypressad vinyl – obligatoriska plattor för alla som efterlyser en kreativ utveckling av Captain Beefhearts avantgardeperiod (kring Trout mask replica). Batelages (1976) erbjuder en avskalad instrumentering centrerad kring slagverk och gitarr, som varvas med utbrott på träblås, stråk och röst. På uppföljaren från 1978 samsas fler musiker och idéer till en mer komplext och genomarbetat album. Suveräna klassiker båda två!

Heldon: Allez-teia (Superior Viaduct)
I Frankrike hittar vi också den elektroniska rockgruppen Heldon, som förenade populärkulturens sciencefiction med informationsålderns filosofiska tankesmedjor. Superior Viaduct återutgav deras andra fullängdare, Allez-teia, på vinyl tidigare i år och det är förstås på detta format albumet ska spisas. Särskilt rekommenderas albumet till de som gillar kosmisk ”krautrock” – här ges nämligen chansen att utforska den franska motsvarigheten.

Marc Sabat: Les duresses (Care Of Editions)
Meriterade violinisten Marc Sabat – på vinyl! Sabat är en välkänd tolkare av samtida musik – särskilt amerikaner som Morton Feldman, liksom James Tenney och Christian Wolff. Skivan innehåller två verk som tar utgångspunkt i Feldmans ofullständiga verk för soloviolin, ”Composition 1984”, tillsammans med en tolkning av Feldmans stycke, samt ytterligare två kompositioner utan denna källa. Ren stämning i såväl musikalisk som upplevelsemässig bemärkelse. Vackert!

V/A: Lovely little records (Lovely Music / Vital Records)
Sex stycken 7” EP:s i en underbart söt liten box med booklet. Denna samling gavs ut 1980, men tydligen finns den fortfarande till försäljning via Lovely Music:s hemsida. Konceptuella stycken, EAM och live-elektronik av Maggi Payne, ”Blue” Gene Tyranny, Paul DeMarinis, John Bischoff, Phil Harmonic samt Frankie Mann.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry