Obskyr punk, croonerpop, new age och snuskig calypso.

Obskyr punk, croonerpop, new age och snuskig calypso.

Bo Anders Persson, Love Is Here to Stay (Subliminal Sounds). Skivomslaget är en del av Kimmo Kaivantos målning "Kun Meri Kuolee".

Obskyr punk, croonerpop, new age och snuskig calypso.

Publicerad: ons, 2014-12-17 01:07

Av: PM Jönsson

I två andra publikationer – Göteborgsposten och Sonic – har jag listat årets skivor. Jag är trött på 2014. Men det är kul att sammanställa en spotifylista med låtar från återutgivningar som släppts under året. Mycket på grund av nya upptäckter, det är omöjligt att lyssna på allt som dammas av från arkiven när skivorna dyker upp. I skrivande stund lyssnar jag för första gången på Jordan De La Sierras new age-opus Gymnosphere: Song of the Rose (Unity, 1977) som nyligen presenterats på nytt av Numero Group. Den tog sig in på listan omedelbart. En annan skiva som jag nyligen börjat att utforska är Fog Tropes - Gradual Requiem (New Albion, 1984) med Ingram Marshall, amerikansk tonsättare som varit en blind fläck tidigare. Nypressningen ges ut av Arc Light Editions. Inte new age - mer i en elektro-akustisk tradition. Skönt att stiga in i långsamma ljudlandskap en bit in i december.

Jag kikar på de 50 låtarna jag valt ut och försöker hitta någon röd tråd. De stora rockelefanterna har gallrats bort. Miles Davis rök, men Albert Ayler, Sun Ra Arkestra och Joe McPhee var självklara. Höstens magnifika utgåvor på Dust-to-Digital och Tompkins Square har ännu icke spotifyerats och saknas därför. En enda svensk: Bo Anders Persson. Lite punk, reggae, soul, house och disco. Ljudexperiment. Musik från Afrika, Latinamerika och Thailand. Kolla upp Isan Lam Plearn med thailändska sångerskan Angkanag Kunchai, utgivet av japanska EM Records. Sången, känslan, soundet!

Men de återutgivningar som jag lyssnat allra mest på är L´amour och Romantic Times med den innan i år totalt okända Lewis eller Lewis Baloue som han också kallade sig. Light in the Attic grävde fram skivorna som väl inte sålde mer än ett par dussin exemplar på 80-talet. Romantiskt och smörigt, men det finns något annat också, som är svårt att fånga in. Croonerpop med en unik eftersmak.

God lyssning!

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry