Sam Rivers (1923-2011)

Sam Rivers (1923-2011)

Sam Rivers och Joe Daley på Studio Rivbea i New York 1976.

Sam Rivers (1923-2011)

Publicerad: mån, 2012-01-23 01:09

Saxofonisten Sam Rivers är död. I slutet av december dog han 88 år gammal. Han spelade in ett antal oförglömliga skivor för Blue Note på 60-talet. På 70-talet var han en av de allra viktigaste figurerna på den så kallade loftscenen i New York. Soundofmusic tecknar ett kort porträtt och har satt ihop en spellista.

Av: Magnus Nygren

88 år gammal dog saxofonisten med mera Sam Rivers den 26 december. Med en fader som spelade gospel kom han tidig ålder i kontakt med musik. I hemstaden Boston (han föddes dock i Enid, Oklahoma) började han spela jazz och framträdde med musiker som Quincy Jones, Tadd Dameron med flera. Med den 13-årige Tony Williams spelade han redan 1959.

1964 blev ett viktigt år. En snabb visit i Miles Davis kvintett (är med på skivan Miles in Tokyo) och sedan en av husmusikerna i Blue Notes mer fria sektion. Spelar in med Tony Williams och Larry Young. Han släpper också Fuchsia Swing Song, den första skivan i eget namn, som får ett visst genomslag. 60-talet fortsätter med fler soloskivor men också inspelningar Andrew Hill, Bobby Hutcherson och Tony Williams. Kanske ska man se det som en sorts kröning att han mellan februari och november 1969 var medlem i Cecil Taylor Quartet?

Vad som särskiljer Sam Rivers från många andra saxofonister (han spelade även flöjt och piano) under den här tiden var hans tydliga rötter i bebopen. Visst töjde han ofta de tonmässiga gränserna, man allt som oftast hittade han hem till en strukturell form.

Med John Coltranes och Albert Aylers död hade jazzen svårt att hävda sig under tidigt 70-tal. Den elektriska jazzrocken föddes och förflyttade tillsammans med rock och soul uppmärksamheten från jazzen. För den fria jazzen handlade det dessutom att bygga upp en ny scen – ett arbete Sam Rivers och hans fru Beatrice Rivers tog sig an med Studio Rivbea, den mest kända av alla loftscener i New York under 70-talet belägen på Bond Street på nedre Manhattan. De fem lp-volymerna av Wildflowers (finns även som cd-box) spelades in här under nio dagar i maj 1976 med en formidabel uppslutning av musiker som Roscoe Mitchell, David S Ware, Anthony Braxton, Sunny Murray, Wadada Leo Smith, Jimmy Lyons, David Murray med flera.

Sam Rivers var aktiv in i det sista och fortsatte att spela och ge ut skivor.

Youtube: Georges gitarr

Spellista: Don Cherrys 70-tal

Cherry

Youtube: TD live in Coventry